Mirka Nezvalová: Baterkáři

15. červenec 2019

Elektrokolo mi vrátilo zpátky dvacet let života, řekl mi před třemi roky motocyklový závodník Pepa Rabas. To mu bylo 72.

Doma má pět zlatých medailí ze slavné Šestidenní a taky zdravotní dokumentaci o tom, jak v roce 1995 absolvoval transplantaci jater. Kvůli kondici prý začal jezdit na horském kole, a aby stačil mnohem mladším kamarádům do kopců, pořídil si právě zmíněné elektrokolo.

Potkali jsme se v rakouských Alpách a oběma nám vyšlápnout na vrcholky pomáhala baterka. Dobrovolně přiznávám, že já bych bez ní to poměrně drastické stoupání nedala. Takhle jsem se tam nahoře kochala nádhernými výhledy a bylo mi skvěle. Když jsem ty pocity pak líčila našim mnohem mladším známým, tvářili se trochu pohrdavě, protože oni jsou přece ti praví cyklisté – bez baterek. Neberu nikomu jeho touhu pokořit vrchol v propoceném dresu, což mě také nemine, ale následné vyčerpání už mi za to nestojí. Já prostě taky šlapu do pedálů, ale užívám si.

A jak se tak rozhlížím, nás baterkářů je čím dál víc. Nedávno jsme s mužem na kolech potkali na Šumavě jednoho významného manažera, který mi prozradil, že elektrokolo jim zase sjednotilo rodinu. On s dospívajícím synem supí do kopců a manželka jim opět stačí. Předtím na ně vždycky čekávala naštvaná dole v restauraci.

Každé kolo je báječná věc. Dostane nás do míst, kam mají auta vjezd zakázán, a pěšky je to třeba moc daleko. Je přece úplně jedno, jestli mám baterku, nebo šlapu jako o život na ten nejlehčí převod. Kdo jednou propadne cyklistice, je to láska na celý život. A přece si nesednu k televizním seriálům jen proto, že už prostě nemám kondici na to, abych zdolávala vrcholy.

A  nic si nedělám z reakcí některých zarytých cyklistů na nás baterkáře. Ano, občas jsme jako rody Monteků a Kapuletů. Každý máme přece svou pravdu. My ale nepotřebujeme ke smíření  tragédii Julie a Romea. Nás totiž srovná čas. 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.