Města a obce začínají sčítat ekonomické dopady nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru

20. květen 2020 17:20

Kraje, obce a města přijdou letos řádově o miliardy korun, které jim každoročně plynou z daní a ze státního rozpočtu. Kromě toho v posledních týdnech vynaložily desítky až stovky milionů korun na zajištění ochranných pomůcek proti epidemii koronaviru, podporu podnikatelů, nemocnic nebo  sociálních služeb.

S poměrně citelným, deseti až dvacetiprocentním propadem musí počítat i letošní rozpočet města Tábor. „Příjem města je lehce věštění z křišťálové koule, protože ty vstupy se dramaticky mění, a to z hlediska stavu, který v České republice panuje, i hlediska informací vlády a kroků, které činí směrem k podnikatelům a občanům. Predikce se může v absolutní částce pohybovat mezi 51 a 101 miliony,“ vysvětluje autor ekonomické analýzy dopadu koronakrize na hospodaření města Petr Havránek.

Radnice teď stojí před problémem, jak propad v řádu desítek milionů korun dorovnat. Řešením jsou úspory za nákup materiálu pro úřad, město ušetří i na službách, jako je například údržba veřejné zeleně. Zbývající část pokryjí finanční rezervy z minulých let a padesátimilionový bankovní úvěr.

Čtěte také

Prioritou zůstávají i nadále investice do velkých projektů, které pomáhají oživit místní ekonomiku. „Všechny zásadní akce, které teď máme, například centrum pro seniory nebo hala Mír, poběží dál. My bychom nezastavili kola městského života a investic, protože si myslíme, že by to nebylo dobré,“ dodává Petr Havránek.

Právě na stavbu centra pro seniory město před pár dny podle starosty Štěpána Pavlíka získalo dotaci. „Máme odklepnuto 40,8 milionů. Stavba už běží, takže jsme v modelech investice počítali s tím, že budeme v případě neudělení dotace výhradním investorem, ale toto je veliká pomoc,“ uvádí.

Město teď ještě čeká, jak dopadne žádost o další dotaci, tentokrát ve výši devět milionů na stavbu domu s pečovatelskou službou. I tyto peníze pomáhají městu zvládnout poměrně velké finanční ztráty způsobené protikonavirovými restrikcemi.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související