Medvídě plavé, tygří čtyřčata, ukradený kočkodan. Zoo Hluboká má řadu přírůstků

12. srpen 2018 14:03

Více než stovka mláďat se letos už narodila v Zoo Hluboká. Je mezi nimi nejenom potomek vzácných medvědů plavých. Poprvé se podařilo odchovat tygry a rozrostla se i rodina rysů nebo losů.

Losí mládě se narodilo zhruba před měsícem za nečekaných okolností. „Samice letos rodila přímo před návštěvníky u plotu. Porod většinou bývá skrytý, někde v zadní části výběhu, ale letos to vyšlo jinak a běžně se to opravdu nestává, aby návštěvníci měli možnost pozorovat takovou událost,“ říká zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

Mezi nejvzácnější mláďata patří medvěd plavý. „Bylo to naše úplně první mládě v letošním roce, protože medvídek se narodil 1. ledna. Jedná se po dlouhé době o první mládě v zoologických zahradách. Když spočítáme všechny medvědy plavé v Evropě, tak je jich pouhých šest,“ připomíná Roman Kössl.

Rozmnožit se podařilo i čápy černé, ale nebylo to úplně jednoduché. „My máme u čápů mláďata už poněkolikáté, úspěšnost byla celkem dobrá. Vylíhlo se celkem pět mláďat, ale po nějaké době se o ně rodiče přestali starat. Nakonec se nám podařilo tři z nich odchovat uměle,“ vysvětluje zástupce ředitele zoo.

Kolik mláďat letos rozšířilo smečku rysů, ale netuší. „My jsme přesně věděli den, kdy se mláďata narodila, slyšeli jsme je, ale od začátku nevíme, kolik jich je, protože samice je velice pečlivě hlídá a celou dobu je s nimi skrytá v boudě. Ven pro potravu vychází jen v noci,“ vypráví Roman Kössl.

Tygří čtyřčata přišla na svět v Zoo Hluboká

V Zoo Hluboká se poprvé podařilo odchovat mláďata tygra usurijského. Na svět tu přišla čtyři tygřata

Zoo Hluboká se podařilo poprvé odchovat mláďata tygra ussurijského. V květnu se tygřímu páru Altaice a Oliverovi narodila čtyřčata. Mají se čile k světu.

Obrovským úspěchem je letošní odchov čtyř tygrů ussurijských. Také zde se samice o mláďata pečlivě stará a návštěvníci je zatím nemohou vidět. Bude nějakou dobu trvat, než matka přivede tygřata do výběhu.

V zoo je dokonce zlodějka, která krade děti. „To se nám stalo letos poprvé u kočkodanů husarských. Tento druh opic poměrně pravidelně rozmnožujeme a letos bylo jedno mládě, které porodila mladší nezkušená samice. Mezi opicemi je celkem běžné, že si samice vzájemně mláďata půjčují a jedna z těch starších opic, která loni porodila mrtvé mládě, si ho od té mladší půjčila a už ho nevrátila. Dokonce se rozkojila a vzorně se o něj starala,“ dodává Roman Kössl.

Spustit audio

Související