Med místo cukru nás nezachrání, musíme snížit množství sladidel, říká Margit Slimáková

12. červenec 2018

Shrnula aktuální trendy v oblasti zdravého životního stylu a doplnila je osobními zkušenostmi. Známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Kromě toho své znalosti stále předává na přednáškách, prostřednictvím webových stránek i Youtube kanálu.

„Já si myslím, že zdravá výživa není zdaleka tak složitá, jak se nám předkládá. Nepotřebujeme dodržovat tisíce doporučení a počítat gramy. Zdravé jídlo chutná skvěle, dá se snadno připravit a každý máme možnost jíst zdravě,“ připomíná.

Zdravá výživa má podle ní jedno jediné pravidlo, které prospěje úplně všem – jíst skutečné a kvalitní základní potraviny nebo potraviny minimálně průmyslově upravené a jídla z nich připravená.

„Když budeme jíst takové potraviny, nemůžeme udělat chybu. Za 25 let jsem neměla klienta, který by ztloustl nebo onemocněl, protože se přejídal vajíčky, čočkou, švestkami nebo bílým jogurtem,“ dodává Margit Slimáková.

Soustředili jsme se na tuky a začali se přejídat cukry

Za největší problém současné doby považuje cukr. „Během desítek let, kdy panovaly mylné hypotézy o škodlivosti některých tuků, jsme se soustředili na tuky a začali jsme se naprosto nepřiměřeně přejídat cukry. Dneska to vypadá, že ty nejzásadnější problémy mohou být spojované spíš s konzumací cukru,“ říká.

Řešením však podle ní není vyměnit cukr za med. „Med je o něco lepší, ale není to řešení. Je potřeba snižovat množství spotřebovaného sladidla,“ zdůrazňuje.

Jak se zbavit návyku na sladké? Tři pravidla Margit Slimákové:

  1. Přestat pít slazené nápoje. „To je úplně ta nejhorší forma sladkého, protože cukr hned přechází do krve, my se necítíme nasyceni a velmi rychle saháme po další dávce cukru,“ vysvětluje.
  2. Maximálně omezit nakupování vysoce průmyslově upravených potravin, protože téměř všechny jsou založeny na cukru.
  3. Jestliže máme oblíbené sladké recepty, můžeme v nich pokračovat, ale zkusme postupně ubírat množství cukru.

Co se týče aktuálních trendů ve výživě, má Margit Slimáková pocit, že je společnost na dobré cestě. „Čím dál víc lidí hledá kvalitu v potravinách, což je to nejzásadnější. Zdravé jezení začíná být populární,“ komentuje.

Počkejte s hubnutím do jara, říká po Vánocích výživová poradkyně

Váha, metr, dieta, hubnutí

Spoustu práce mají po Novém roce výživoví poradci. Potvrzuje to Jindra Jeníková z českobudějovické Kondice Pro. „Už na konci prosince si volají zákazníci o termín s tím, že nutně budou potřebovat po Vánocích zhubnout. Nejlépe za jeden den deset kilo, ale takové zázraky se opravdu nedějí,“ připomíná.

„Za sebou máme desítky let výživové vědy, která se neustále soustředila na jednotlivé složky jídla, a přes ty kousíčky jsme přestali vidět celek, ztráceli jsme se v tom a protože to nefungovalo, doporučení se stále měnila. Teď se to naštěstí vrací k tomu, že je třeba jíst skutečné kvalitní potraviny. Věřím, že tohle je ten nejzdravější trend a že to tak půjde dál,“ uzavírá.

Spustit audio

Související