Martina Adlerová: Ivanka instrumentářka. Ironie a sarkasmus v povídce o zubní laborantce a jejích pohřbených snech

4. červen 2023

Život zdravotní sestry Ivanky je řetězcem promeškaných příležitostí a pohřbených snů. Po letech bezvýchodného pracovního nasazení v ordinaci zubního lékaře, bez funkční rodiny v zádech, se rozhodne udělit sobě i svému zaměstnavateli závěrečnou lekci.

Čte: Věra Hlaváčková
Napsala: Martina Adlerová
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 19. 12. 2022

Ivanka instrumentářka je jednou z devětadvaceti žen, které jsou hrdinkami povídkového souboru Ostrov žen, knížky, kterou jihočeské spisovatelce Martině Adlerové v roce 2021 vydalo nakladatelství Novela bohemica.

„Je to čtení určené pro ženy a silné muže,“ říká autorka. „Protože život není procházka růžovou zahradou, ale spíš bludiště divokých ostružin. Nebo ostrov plný bestií a pohyblivých písků.“

A tak Ivanka po letech bezvýchodného pracovního nasazení vystoupí z davu, zhluboka se nadechne a rozhodne se udělit svému zaměstnavateli (a životu též) závěrečnou lekci. Ivanka se projevila na ženu jejího věku a postavení velice netypickým způsobem. Co se dá ostatně čekat, když se místo japanoložky stanete zubní laborantkou, a ještě k tomu vás pronásleduje takzvaný blue syndrom?

Ivanka instrumentářka, povídka plná ironie a sarkasmu, dostala rozhlasovou podobu v roce 2022. Ve studiu Českého rozhlasu v Českých Budějovicích ji načetla herečka Jihočeského divadla Věra Hlaváčková.

Martina Adlerová

Martina Adlerová se narodila v roce 1972 v Táboře. Do osmnácti let se připravovala na dráhu profesionální judistky, pak si zlomila dva obratle, a po nějaké době se stala učitelkou češtiny a angličtiny.

Martina Adlerová

Žije v chátrajícím venkovském domě na Písecku, je vdaná, má dvě dcery, pět koček, tři psy a dvoumetrovou užovku červenou. Psaní pro ni není zábava, ale životní nutnost. Kromě rodiny a zvířat má nejraději stromy a samotu.

Vydala knihy K tabuli půjde vrah, Ostrov žen a v současné době připravuje k vydání „romantický příběh“ s názvem Pravidla mizení. Pro Český rozhlas České Budějovice píše a čte Rozhlasové sloupky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.