Málokdo ví, že v parku jsou dodnes ostatky vojáků. Teď to připomíná deska

27. červen 2018 11:40

Pamětní deska z černé žuly nově v parku v Plavské ulici v Českých Budějovicích připomíná, že tu býval vojenský hřbitov. Využíval se 160 let, pochováno bylo nejméně 220 vojáků různých národností. Jejich ostatky tu leží dodnes.

Ačkoliv se lidé nyní v Plavské ulici prochází po chodníku ve stínu stromů, šlapou zároveň po starých hrobech. Při stavbě kasáren pohraniční stráže naproti přes ulici sem prostě jednoho dne roku 1957 přijely bagry a hřbitov proměnily na místo pro nákladní automobily, které sem přivážely stavební materiál a potřebovaly se někde otáčet.

„Hřbitov byl tehdy zlikvidován, ale tím způsobem, že byly strženy obvodové zdi, odstraněny pomníky a centrální kříž a plocha hřbitova byla zarovnána, takže ostatky vojáků tady zůstaly. Místo bylo nakonec jenom parkově upraveno,“ říká publicista Jan Ciglbauer, který při pátrání v archivech postupně odkryl pohnutou historii hřbitova.

Upozornil na ni českobudějovickou radnici s tím, že by bylo vhodné místo pietně označit. Po měsících příprav se tak stává právě nyní. „My jsme se tou otázkou zabývali už minimálně v loňském roce, kdy přišel podnět od pana Ciglbauera. Mnoho Budějčáků o tom bývalém vojenském hřbitově neví. Konzultovali jsme i na ministerstvu obrany, jak by označení mělo vypadat,“ uvádí náměstek primátora Jaromír Talíř.

Hřbitov byl založen roku 1797. „Z archivních dokumentů a plánů víme, že čítal 220 hrobových míst. Využíval se i za první republiky. Československá armáda tady pochovala několik desítek vojáků, mezi nimi čtyři legionáře, a dva vojáky, kteří padli v roce 1938 v jihočeském pohraničí,“ připomíná Jan Ciglbauer.

Za druhé světové války pohřbila v Plavské ulici německá branná moc 21 svých vojáků a poslední pohřby se uskutečnily ještě po válce. „Bylo tu pochováno několik sovětských vojáků. Úplně posledním pohřbeným byl v roce 1950 voják, který zahynul při cvičení v Boleticích,“ doplňuje Jan Ciglbauer.

Spustit audio

Související