Literární festival nabídne čtyři tisíce knih ve stanu, literární retrobus nebo besedu s Jaroslavem Kmentou

26. duben 2022 14:00

„Oproti minulému roku jsme program trošku rozšířili, je tam víc akcí a víc jsme to otevřeli ven do města,“ představuje desátý ročník ředitel festivalu Miroslav Boček.

Besedu s novinářem Jaroslavem Kmentou nebo setkání se spisovatelem Jaroslavem Rudišem hostí festival Literatura žije. Fanoušky čeká tradiční stan plný knih na hlavním náměstí, ale i novinka v podobě literárního retrobusu. Desátý ročník začal v úterý v Českých Budějovicích.

„Kdybych měl vybrat několik největších jmen a taháků, tak je to bezesporu známý investigativní novinář Jaroslav Kmenta přímo v prostorách Rozhlasu,” dodává ředitel festival k programu a jeho hlavním hvězdám.

Jednou z nejoblíbenějších částí akce je festivalový stan s bazarem knih, který bude na náměstí Přemysla Otakara II. ve středu a ve čtvrtek. Novinkou je literární retrobus, který vyjede do ulic ve středu.

Velký zájem bývá každý rok o literární procházku s Janem Štifterem. Budějovický spisovatel a publicista provede zájemce po několika místech ve čtvrtek, jak popisuje Eliška Štěpánová z organizačního týmu:

„Už jsme měli jako téma odsun, nevěstince a letos bude jako téma zdraví nebo nemoci po té historické stránce, protože v Budějovicích byla před více, než sto lety velká epidemie.“

Letošní ročník má i přesah do zahraničí. Konkrétně do Slovinska. Součástí festivalu jsou i koncerty, tvůrčí dílny a workshopy. Nově bude program také ve školách nebo v Rabenštejnské věži, která se promění v literární věž.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio