Lidem s chronickými bolestmi pomůže nová ambulance v krumlovské nemocnici

24. leden 2020 08:34

Nemocnice v Českém Krumlově otevřela ambulanci léčby bolesti. Zatím je pro pacienty připravená jedna vyšetřovací místnost v bezbariérovém pavilonu A.

Lékaři by do budoucna ocenili větší prostory, aby mohli kromě farmakologické léčby, rehabilitační péče nebo invazivních výkonů poskytovat pacientům i infuze.

Ambulanci bolesti najdou pacienti v přízemním pavilonu v bezprostřední blízkosti chirurgie. „Chtěli bychom jim nabídnout farmakologickou léčbu bolesti i nefarmakologickou, to znamená různé fyzikální procedury v rámci rehabilitace, různá režimová opatření,“ vysvětluje vedoucí lékař Martin Klimeš.

Lékaři podle něj provádějí i invazivní výkony, tedy aplikují anestetika k různým nervům, aby pomohli od bolesti nebo umožnili rehabilitaci.

Čtěte také

První pacienty přijímá sestra Gabriela Krobová. „Jsou rádi, že nemusí jezdit do nemocnice v krajském městě, obzvlášť starší lidé,“ popisuje.

Lékaři však s podobou ambulance zatím nejsou zcela spokojeni. „Je to provizorní řešení. My jsme původně chtěli prostory mnohem větší, abychom mohli poskytovat péči v plném rozsahu. Zatím nemůžeme poskytovat infuzní léčbu, nejsme schopni ošetřit pacienta, který by tu musel strávit delší dobu, a souběžně s tím ošetřovat někoho jiného, potřebovali bychom další místnost na výkony,“ uvádí Martin Klimeš.

Rozšíření centra bolesti v českokrumlovské nemocnici je plánováno do několika let.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související