Lhenice obnovují les po kůrovcové kalamitě. O pomoc při sázení požádají i místní

23. září 2019 08:17

Osm tisíc kubíků dřeva museli letos vykácet těžaři v městských lesích ve Lhenicích na Prachaticku. Kůrovcová kalamita vlastníkům přidělává práci a stojí je čím dál víc peněz. Boj s nenápadným broukem bude ve Lhenicích hlavní prioritou rozpočtu na příští rok.

Kácí se například v lokalitě, které místní říkají Kozí kámen. „Tady byl přibližně 130 let starý porost, který byl napadený kůrovcem, a proto musel být vytěžen,“ potvrzuje lesní správce Vladimír Filip.

Podobná situace je podle něj i na dalších místech v okolí Lhenic. Městys vlastní celkem 475 hektarů lesa. Kvůli kůrovci je teď vykáceno asi 10 hektarů holin.

„Kůrovec za poslední tři roky postupuje, les nám mizí před očima, a když se podíváme na rozpočet, vidíme, že to opravdu zatěžuje i městskou kasu. Máme až čtyřnásobky nákladů oproti dřívějším letům,“ uvádí starostka Marie Kabátová.

Čtěte také

Konkrétní ekonomické dopady zatím nelze vyčíslit. Konečná čísla ovlivní i takové faktory, jako je cena sazenic nových stromků na trhu. „Je to tak, že do lesa se ty peníze budou muset dávat. Dávaly se vždycky, ale teď po kůrovcové kalamitě to bude velice náročné. Náklady nám porostou, ale nebude žádný zisk, protože už nebude co kácet,“ dodává starostka.

Ve Lhenicích chtějí s obnovou lesa začít ještě letos na podzim. Lesní správce objednal 10 tisíc stromků, u kterých se předpokládá větší odolnost vůči kůrovci, než mají smrky. „Chystáme se sázet lesy smíšené, takže máme objednaný buk, jedli, douglasku, modřín, borovici. Pokusíme se to nějak namixovat,“ říká Vladimír Filip.

Radnice chce při obnově lesa požádat o spolupráci i místní spolky a obyvatele, kteří by mohli se sázením stromků pomoci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související