Ladislav se kvůli svému synovi ocitl v dluzích. Týranému seniorovi teď pomáhá potravinová banka

13. březen 2023 08:53

Vajíčka, těstoviny, maso nebo třeba i dětské plenky. Pro lidi v nouzi je nákup základních potravin často velkým zásahem do zkoušeného rodinného rozpočtu. Pomoci jim má potravinová banka, kterou pro obyvatele města i regionu zřídil Vimperk.

Na pomoc je odkázaný například pan Ladislav. „Já jsem žil ve společné domácnosti se synem a s ním jsem se dostal do dluhů. On patnáct let nepracoval, hodně pil a já ho vlastně živil, vyžadoval ode mě peníze,“ přiznává.

Panu Ladislavovi z důchodu nezbývalo ani na jídlo. „On mě ještě navíc půl roku týral, napadal mě fyzicky, ubližoval mi. Vyžadoval pořád, abych mu kupoval pití. Musel jsem to dělat, protože mi vyhrožoval násilím. Pak jsem prostě neměl na další věci,“ líčí.

Nakonec syn pana Ladislava skončil ve vězení, obtížnou životní situaci seniora s nízkým důchodem to ale nevyřešilo. Proto jsou pro něj potraviny z potravinové banky velkou pomocí. „Je tam mouka, cukr, máslo, mléko, hygienické potřeby i sladkosti, ty já mám rád, to se přiznám. A opravdu mi to hodně pomáhá, jsem za to vděčný,“ říká.

Čtěte také

Město Vimperk už několik let spolupracuje s Jihočeskou potravinovou bankou. Potravinové balíčky teď ale bude moci doplnit tak, aby co nejlépe odpovídaly potřebám konkrétních lidí a rodin.

„Můžeme nakoupit, když třeba maminky na mateřské dovolené nemají finanční prostředky, nevyjdou v ten měsíc. Jsou tu maminky, které chodí do práce, uhradí veškeré náklady na bydlení, školku, živobytí, ale pak přijde mimořádný výdaj a jim to prostě chybí,“ vysvětluje Věra Vlčková z odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu ve Vimperku.

Ročně na potraviny, hygienu nebo léky město vyčlenilo 50 tisíc korun. „Kolegyně mohou z těchto finančních prostředků, pořídit, co uváží. Takže byl nákup masa, vajíček, mléčných produktů, ale využily to také, když potřebovaly zaopatřit děti, pořídit léky v lékárně. Myslíme si, že je to jednoduchá věc, ale velmi smysluplná, která kolegyním dává prostor, aby vyřešily náhlou okamžitou potřebu klienta,“ uvádí starostka města Jaroslava Martanová.

V případě potřeby by podle ní bylo možné rozpočet ještě navýšit. Návrh by museli schválit zastupitelé.

Spustit audio

Související