Ladislav Faktor, nebo Jiří Šesták? Poslechněte si duel finalistů boje o Senát

9. říjen 2018

V pátek 12. října a v sobotu 13. října se koná druhé kolo senátních voleb v obvodu číslo 14 – České Budějovice. Voliči poslali do finále dva favority: Ladislava Faktora a Jiřího Šestáka. Český rozhlas České Budějovice odvysílal duel obou finalistů.

První kolo senátních voleb vyhrál v obvodu, který zahrnuje Českobudějovicko a Třeboňsko, nezávislý kandidát Ladislav Faktor. Od voličů dostal 17 916 hlasů. Spolu s ním postoupil do druhého kola stávající senátor Jiří Šesták z hnutí Občané pro Budějovice s podporou Starostů a nezávislých, kterého volilo 11 908 lidí.

Oba se potkali v živě vysílaném senátorském duelu Českého rozhlasu České Budějovice. Debatu moderoval Filip Černý. Záznam si můžete poslechnout v přehrávači výše.

Vůbec poprvé po prvním kole se ale finalisté viděli už v sobotu večer ve speciálním volebním vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Oba pozvali k druhému kolu voliče dalších šesti neúspěšných kandidátů.

Také odpovídali na otázku, co udělají v případě svého zvolení v Senátu jako první.

Ladislav Faktor: „Budu-li v Senátu, tak začnu samozřejmě pracovat a zjišťovat přesně, co všechno lze a nelze podniknout. Zatím jako každý jiný normální občan na ulici nemám k některým věcem přístup. Až se tam dostanu, myslím, že se dokáži velmi rychle zorientovat, protože mám jistou kvalifikaci jako právník. Samozřejmě, že mi leží na srdci Budějovice, jižní Čechy, hrozně rád bych, aby sem začaly vést silnice, protože zatím se jezdí lesy. Silnice jsou v žalostném stavu a dálnice není a není hotová. Už jsem mockrát slyšel termíny dokončení, nikdy se nic nestalo, takže myslím, že na mně bude mimo jiné to, abych občany rychle informoval o stavech těchto věcí, a pokud možno jednoduchým způsobem, protože lidé se přestávat orientovat v množství slov, která politici vyslovují.“

Jiří Šesták: „Musím pokračovat tam, kde jsem skončil. Ta témata už jsou součástí mé práce senátora. Je to respekt a vztah k ústavě České republiky, pořádám řadu besed s občany a studenty, kde se snažím vysvětlit ústavu, postavení Senátu a dalších institucí v naší republice. Potom jsou to témata, na kterých pracuji jako senátor, ať už místní doprava, zvláště mezi Budějovicemi a Třeboní, lišovský obchvat, nebo témata okrajová, kterých si společnost moc nevšímá, ale já je považuji za důležitá, například hospice nebo dětské domovy, ale i další věci, které se týkají komunikace mezi ústavními institucemi a senátorem a občany. Takže moje témata jsou ta, kterým se šest let věnuji v Senátu a na kterých bych dál budoval svoji případnou další existenci v Senátu.“

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související