Kuchařské čarování na téma brambory, tentokrát vařené bramborové noky

20. říjen 2020

Jak se peče sýrový bezlepkový koláč vám prozradí Petr Stupka.

Předem vařené brambory oloupejte a na hrubo nastrouhejte. Přidejte k nim ostatní suroviny určené na těsto a vše, včetně strouhaného sýra, rychle smíchejte na stejnorodou hmotu. Roztlačte ji do vymaštěné zapékací nádoby či pekáčku. Snažte se o stejnoměrnou vrstvu a zároveň si vytvořte vyšší okraje, protože náplň do koláče bude řídká.

Ingredience
  • Na těsto: 600 g vařených oloupaných brambor, 100 g sýra (gouda), 2 vejce, vrchovatá lžíce škrobu, sůl, muškátový květ, 60 g kukuřičné krupice (polenty)
  • Na náplň: 50 g cibule, 100 g slaniny, 100 g sýra dle chuti, 120 g pórku, 150 ml mléka, sůl, provensálské bylinky, 3 vejce, 150 g kysané smetany

V troubě předehřáté na 160 stupňů nechte koláč asi 20 minut předpékat.

Mezitím si připravte náplň

Na olivovém oleji osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte slaninu nakrájenou na tenké nitky. Když slanina zavoní, vložte pórek řezaný na proužky, přilijte trochu mléka, osolte a nechte kratičce vše zadusit. Máte-li možnost přidejte trochu zelených bylinek, nebo použijte suché provensálské. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte vejce, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.

Náplň pak vlijte na předpečený koláč a dopékejte vše při teplotě 160 stupňů 10 - 15 minut. To že je koláč hotový poznáte podle toho, že náplň lehce ztuhne. Část sýra můžete nasypat až před koncem pečení na povrch a při trochu vyšší ho rozpéci.

Podávejte s libovolným salátem a radostí.

V tomto případě se jedná o hlavní jídlo ale můžete koláč připravit jen coby elegantní přílohu ke slavnostnímu stolování, může mít podobu malého nákypu zapékací misce či formě na mufiny. Je skvělý i studený ale málokdy do druhého dne vydrží.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Související