Kruhový objezd na silnici směrem od Rakouska lidé ve Slavonicích nechtějí

20. únor 2019 10:19

Stovka podpisů se sešla pod peticí proti kruhovému objezdu ve Slavonicích. Správa a údržba silnic připravuje jeho stavbu na křížení silnic, které vedou do města od Jindřichova Hradce a hraničního přechodu s Rakouskem. Podle petentů by stačilo na silnici namalovat přehledné bílé čáry.

„Teď to má charakter maloměsta s tím, že je tady normální křižovatka, která je taková trochu rozplizlá. Kdyby se ale upravil tvar, fungovalo by to dál a nikomu by to asi moc nevadilo,“ ukazuje Petr Chadim na křižovatku Nádražní a Mařížské ulice ve Slavonicích.

Už před přibližně deseti lety začalo předchozí vedení radnice s Jihočeským krajem jednat o řešení dopravy v tomto místě. „Ta křižovatka je nebezpečná, je nepřehledná a v souvislosti se sílícím dopravním provozem si jakousi úpravu bezpečnosti zasluhuje,“ potvrzuje současný starosta Slavonic Hynek Blažek.

Sám má pochybnosti o tom, zda je i vzhledem k ceně kruhový objezd tím nejlepším řešením. „Když jsem se snažil za radnici s krajem komunikovat, bylo mi řečeno, že jediným smysluplným reálným a bezpečným řešením je kruhový objezd,“ dodává.

Přesto město v rozpočtu pro letošní rok vyčlenilo peníze potřebné na část stavby. Správa a údržba silnic totiž bude financovat stavbu objezdu, město zase chodníky okolo.

Na silnicích letos potkáte víc policistů. Snaží se zvrátit neradostné statistiky dopravní nehodovosti

Dopravní policie, policista, hlídka, policejní kontrola. Ilustrační foto

Jako kdyby zmizely dvě plné školní třídy. Tolik životů si vyžádaly dopravní nehody za loňský rok v jižních Čechách. V celorepublikovém žebříčku se Jihočeský kraj dělí o druhou a třetí příčku s krajem Jihomoravským.

Petr Chadim a lidé, kteří podepsali petici proti kruhovému objezdu, to ale vidí jako vyhozené peníze. Město totiž připravuje nový územní plán, ve kterém je navržená i silnice, která by měla odvést tranzitní dopravu mimo centrum. „Kdyby se to dařilo postupně realizovat, tak tady ta křižovatka opatřená kruhovým objezdem ztrácí logiku,“ myslí si Petr Chadim.

Podle náměstka technicko-správního úseku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimila Zikmunda už je ke stavbě téměř vše připravené. „Máme na to vydané pravomocné stavební povolení, je zažádáno o spolufinancování v rámci integrovaného regionálního operačního programu, kde se nyní vyhodnocuje projekt,“ uvádí.

Stavba tak podle Vlastimila Zikmunda ještě letos nebo příští rok pravděpodobně začne.

Spustit audio

Související