Kronikář Mišovic, bývalý důlní inženýr, přidává ke svým zápisům i různá doporučení

12. říjen 2019

Z druhého konce republiky přišel do obce Mišovice na Písecku kronikář Pavel Suček. Pochází z Ostravy, kde pracoval jako důlní inženýr. Zhruba před třiceti lety ale koupil s manželkou chalupu v jižních Čechách, na místě, které se mu zkrátka líbilo.

Pavel Suček žije v osadě Pohoří, jedné ze šesti místních částí obce Mišovice. „To sdružení vzniklo pravděpodobně ad hoc. Oni nechtěli spadnout pod Mirovice, takže se vytvořilo sdružení maličkých osad, které nikdy nebyly historicky spojeny,“ říká.

Kronikářem Mišovic se stal v roce 2008. „Oslovil mě jeden z členů zastupitelstva a měl jsem pak i možnost absolvovat seminář o tom, jak se vede kronika. Mně to vyhovovalo, protože při své práci geologa jsem se dost toulal po archivech,“ popisuje.

Zároveň se svým nástupem do funkce se se zastupiteli dohodl, že kroniku Mišovic bude psát v elektronické formě. „Je tam takový předěl, který byl skutečně objektivně dán technologií a  možnostmi současného světa,“ komentuje.

Čtěte také

Největší výhodou podle něj je, že může pracovat s fotografiemi. „Ty fotky jsou dobré, přeci jenom to zápisy dokreslí. Je to velmi hezký dokument, třeba když se scházeli pravidelně žáci obecní školy, týká se to i dobrovolných hasičů, ochotnických spolků,“ dodává.

Zajímavostí mišovické kroniky je pak kapitola nazvaná Doporučení kronikáře. „Snažím se vždycky dát takové doporučení pro obecní zastupitelstvo. Třeba jsem navrhl, že by u kostela svatého Petra a Pavla bylo vhodné umístit ceduli s informacemi, a to se skutečně stalo,“ vysvětluje.

Inspirací Pavlu Sučkovi podle jeho slov byly pracovní cesty do zahraničí, kde lidé mají jiný vztah k památkám. „Tam s nimi lidé žijí a tady je také spousta věcí, které si zaslouží pozornost. A stačí to jenom připomenout. Musím pochválit naši obec, že se skutečně těm věcem věnuje a že tady vzniklo takové maličké kulturní centrum,“ uzavírá.

Spustit audio

Související