Kometa, kterou naposled viděli neandrtálci, letí kolem Země. Její pozorování ale není snadné

5. únor 2023

Kolem Země proletí jasně zelená kometa, hlásal jeden z novinových titulků o úkazu, který se právě odehrává nad našimi hlavami. Astronomka Jana Tichá ale říká, že kometa se rozzářila víc na stránkách tisku než na obloze. Je totiž jasná pouze jako nejmenší hvězdy viditelné pouhým okem a bez dalekohledu ji spatří nejspíše jen zkušení pozorovatelé za ideálních podmínek.

Kometa má oficiální označení C/2002 E3 ZTF. „Z už téměř ročního pozorování víme, že se pohybuje po velmi protáhlé parabolické dráze. Z výpočtů vyplývá, že naposledy byla vidět ze Země někdy před 48 až 50 tisíci lety, proto jí některá média říkají neandrtálská kometa, že ji mohli vidět naši neandrtálští předchůdci,“ uvádí Jana Tichá.

Na obloze se kometa pohybuje v oblasti severních souhvězdí. „Dlouhou dobu putovala mezi Velkým vozem a Malým vozem, čili v té části severní oblohy, která je po většinu noci od nás v zimě pozorovatelná velmi nízko nad obzorem. K pozorování je tedy kromě ideálního počasí nutné mít ještě hodně volný výhled na sever,“ dodává astronomka.

Nejblíže Zemi byla kometa 1. února. Dál se pohybuje skrz souhvězdí Vozky a míří do Býka. Pozorování ale navíc komplikuje Měsíc, který se blíží do úplňku. „Úplněk nastává pátého února, takže musíme vyčkat asi tak do desátého, až nebude tak velký a nebude rušit svým světlem. Teprve potom můžeme zkusit, jestli triedrem, nebo malým dalekohledem kometu neuvidíme,“ vysvětluje Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související