Když má zvíře zvláštní výraz podobný úsměvu a je strnulé, může to značit tetanus

7. listopad 2019

Tetanus je onemocnění, které může postihnout všechny teplokrevné živočichy. Na rozdíl od člověka, pro kterého je smrtelně nebezpečný, u zvířat je léčitelný.

Náchylnější k tetanu jsou koně, ovce, kozy, hlodavci a králíci. Psi a kočky mu lépe odolávají, u ptáků je nákaza téměř vyloučená.

Onemocnění způsobuje bakterie Clostridium tetani, která se nachází v půdě. „Nejčastěji se vyskytuje v místech, kde bývala různá mrchoviště, spaloviště uhynulých zvířat. Také se naprosto běžně vyskytuje v koňském trusu,“ uvádí českobudějovická veterinářka Lucie Míková.

K nákaze tetanem dochází přes otevřené rány. „První riziko je u psů mezi prvním až čtvrtým měsícem, kdy vyměňují zuby a dochází k otevřeným ranám v dutině ústní. Dále jsou vstupní branou pro onemocnění jakákoli poranění, včetně rány ve zvukovodu nebo porodních cestách,“ říká veterinářka.

Čtěte také

Tetanus se projevuje určitými příznaky. Jedním z nich může být například zvýšená teplota nebo změna výrazu. „Mají koutky natažené k uším, vypadají, jako když se smějí, a mají i uši stažené dozadu. Dále je docela problematický pohyb, zvíře se pohybuje jako na jehlách, je strnulé, reaguje lekáním i nepřirozeným pohybem na jakýkoli zvýšený hluk,“ popisuje Lucie Míková.

„Pokud dojde ke křečím, zvíře leží na boku a má nohy napnuté v permanentní křeči, stejně tak hlavu a krk. Pak už je velmi problematické ho vyléčit,“ dodává.

Léčba může trvat až tři týdny. Nejprve je nutné najít vstupní bránu infekce, pak ránu vydezinfikovat a zvířeti podat antibiotika a další léky. U psů je možné tetanu předcházet očkováním.

Spustit audio

Související