Když má pes silně zkažený chrup, trpí bolestí. Nejlepším řešením je zuby vytrhnout

4. říjen 2018

Vytržení zubů u psa je někdy nevyhnutelné. I když to zvířata nedávají najevo, zkažený chrup je dokáže citelně bolet. Vytržení nevratně postižených zubů je vždy lepším řešením než dlouhodobé vystavování chronické infekci a bolesti.

Proto s tímto radikálním řešením souhlasila majitelka anglické kokršpanělky Denisa, která se svou psí seniorkou přijela do ordinace Lucie Míkové na Veterinární kliniku Vltava v Českých Budějovicích. 

„Babetce je jedenáct let, už je starší a přední zuby se jí úplně kývají. Bylo vidět, že jí to bolí třeba při jídle, tak jsme si říkali, že to bude chtít ven,“ popisovala.

Veterinářka si hned všimla pokročilé paradontózy. „Zubní kámen výrazně otlačuje dáseň, to znamená, že veškeré bakterie z tlamy se dostávají do krevního oběhu, mohou způsobit záněty ledvin, selhávání srdečních chlopní, usazování plaku. Kde jsou krčky zubů opravdu obnažené, je nezbytné zuby vytrhnout,“ vysvětlila.

Babetka tedy putovala na operační stůl. Vytrhávání zubů nebylo úplně jednoduché, zákrok trval asi půl hodiny.

Nažere se i bez zubů

„Lidé si vždycky myslí, že když se zub vyčistí, tak se problém vyřeší, ale tak to není. Veškeré bakterie se tam stejně dostávají, takže vždycky je opravdu lepší zub vytrhnout,“ dodala Lucie Míková.

Na místě podle ní ani není obava majitelky, že poté bude pes schopný jíst jen kašovitou stravu. „Nažere se i bez zubů. Majitelé mají pocit, že je lepší, když tam zub zůstane, ale je to jenom estetická záležitost. Určitě bych doporučila zub odstranit, než nechat psa trpět. Ono to sice vypadá hrůzostrašně, ale těm psům se fakt uleví,“ komentovala.

Čtěte také

Zkažený chrup navíc provází znatelný zápach úst. „Způsobují ho hlavně bakterie, které se nachází okolo zubu. Nejprve se usazují na okraji dásně a vzniká bakteriální plak, pak se tam začnou usazovat krystaly z tlamy a slin a dochází k rozvoji zubního kamene,“ popsala veterinářka.

Problémům je možné předejít. „Určitě je dobré hned odmala psa naučit na zubní pastu a kartáček. To se opravdu vyplatí, pak je prevence zubního kamene obrovská. Náchylnější k potížím se zuby jsou malá plemena, je tam i určitá genetická predispozice, hlavně u jorkšírských teriérů,“ řekla Lucie Míková.

Při běžném očkování by se podle ní veterinář měl v rámci prevence podívat psovi na chrup a upozornit majitele na nezbytnou péči. „Určitě je třeba říkat majitelům štěňat, aby o zuby začali pečovat. Existují například speciální granule, které při rozkousání pročistí zubní kámen, ale nejlepší je stejně jako u lidí kartáček a zubní pasta,“ uzavírá.

Spustit audio

Související