Jitex Písek počítá s větší ztrátou

22. září 2003

S dalším snížením tržeb počítá letos textilní a.s. Jitex Písek, které loni v srpnu rozvodněná Otava způsobila škody za 360 milionů korun.

V loňském roce poklesly tržby kvůli výpadku výroby o více než 300 milionů na 670 milionů korun a letos dosáhnou maximálně 600 milionů korun. ČTK to řekl člen představenstva Jitexu Jan Roušal.

"Ani v letošním roce nebudeme schopni vrátit hospodaření do černých čísel," upozornil. Loni ztráta dosáhla 72 milionů korun. Písecký výrobce pleteného ošacení se zaměřil především na snížení cizích zdrojů. "Před pěti lety jsme měli 530 milionů cizích zdrojů, nyní využíváme úvěry jen kolem 30 milionů korun," uvedl Roušal. Jitexu se podle něho podařilo prokázat soběstačnost před bankami, z nichž některé nevěřily v obnovu společnosti. Důležitým úkolem managementu je v současné fázi prodej či pronájem nepotřebných aktiv. Nové vlastníky hledá pro objekty, které nepotřebuje k dalšímu rozvoji. Odstavené jsou závody v Rožmitále, Bechyni i ve Vodňanech, u nichž vedení preferuje prodej. K produkci podle Roušala stačí výrobní prostory v Písku, Milevsku a v Týně nad Vltavou, navíc se Jitex snaží šít také v zahraničí, kde chce využít výhodnější nákladové struktury.

V základním závodě v Písku koncentruje společnost výrobu, aby zbývající prostory mohla pronajmout. V Jitexu, který měl při zahájení restrukturalizace na podzim 2001 přes 2200 zaměstnanců, pracuje nyní 1332 osob. Na jeho hospodaření má stále vliv recese v Německu a ve Francii, na tuzemském trhu se podle Roušala kvůli reformě veřejných financí zpomalují výběrová řízení v oblasti dodávek pro ozbrojené složky.

autor: čro čb
Spustit audio