Jiří Březina starší: Selský rozum

13. březen 2023

Také se rádi řídíte selským rozumem? Nač se potápět do složitostí a dumat nad věcmi, které jsou jasné na první pohled. Jenže selský rozum občas nefunguje. Ověřil jsem si to před časem u Vrbenských rybníků.

Pod hrázemi jsou tam louky a z jedné z nich jsem už zdálky slyšel motor nějakého stroje, vytočený do vysokých otáček. Když jsem přišel blíž, spatřil jsem traktor s připojenou sekačkou, který se houpavě pohyboval podmáčeným terénem a sekal nevysoké trsy rezavé trávy. Tedy sekal, spíš se o to snažil, protože tráva byla polehlá a její většina sekačce zdařile unikala.

Zíral jsem na to a můj selský rozum se marně namáhal mi tu akci nějak vysvětlit. Viděl jsem hodně senosečí, ale tahle byla namouduši ze všech nejpodivnější. Musím dodat, že byl listopad, což není pro sušení sena nejlepší měsíc.

A jestli se ta tráva nedá usušit, jaký užitek asi může mít ten zarputilý sekáč z mokrých hromádek, zaježděných koly traktoru do bahnité louky? Byl to nesmysl na první pohled a s ohledem na spotřebovanou naftu nejspíš nesmysl pěkně drahý.

K tomu jsem si vzpomněl, že ze stejné louky vyhnali ochranáři jen pár měsíců předtím lesní firmu, která tudy tahala dřevo z polomů. A tahle bláznivá akce jim nevadí?

Představte si, že ne. Dokonce přímo naopak. Jak jsem se dozvěděl na svůj udivený dotaz, louka se sekala právě kvůli ochraně přírody. Pokud by tam tráva zůstala, ohrožovala by existenci vzácných rostlin, které tam rostou. Dřív se louky sekaly kvůli senu, dnes kvůli ocúnům. A mokrá tráva skončí v odpadu.

Odcházel jsem s tou odpovědí skoro spokojený. Jen můj selský rozum mi do toho brblal, jestli s tím ekologickým sekáním opravdu museli čekat až do listopadu.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související