Je lákavé přijmout pomoc temných sil. Jihočeské divadlo uvádí hru Václava Havla Pokoušení

16. prosinec 2018

Slavnou parafrázi na Goethova Fausta připravilo Jihočeské divadlo. Absurdní drama Pokoušení o boji s nesmyslnými mechanismy totalitní moci i s pokušením, které napsal Václav Havel, nastudovala činohra v režii Ivana Krejčího.

Doktor Foustka pracuje ve vědeckém ústavu, kde se střeží vědeckost vědy před pseudovědeckými teoriemi. Vyskytuje se tam také Fistula, zvláštní postava obdařená ďábelskou logikou a sugestivními znalostmi.

S jeho pomocí se Foustka snaží proniknout od oblasti magie. Vše je ale prozrazeno a Foustku čeká obvinění z nekalých praktik.

Hlavní postavu v Jihočeském divadle hraje Petr Halíček. „Vzhledem k tomu, že jsem hrál už i Fausta, tak si k tomu hledám ty parafráze a v lecčems je nacházím. Je to opravdu taková panoptikální absurdita všechno, dá se tam najít opravdu cokoliv,“ komentuje.

Roli našeptávače Fistuly, ze kterého se vyklube donašeč vedení ústavu, ztvárňuje Tomáš Drápela. „Ono to evokuje samozřejmě ten starý režim, ale do jisté míry to může být i naše republika, kde je možné všechno. Je to prostě divadlo, není to realita, ale ta realita se mě v něčem dotýká, když se na to dívám, a bylo by fajn, kdyby se dotýkala i diváků,“ říká.

Jak prominenti minulého režimu využili svých informací a vazeb? Nad tím se zamýšlí Elity

Jihočeské divadlo uvádí politické drama Elity

Do praktik i konspiračních bytů bývalé Státní bezpečnosti nahlédnou diváci Jihočeského divadla. V nové inscenaci Elity se můžou zamyslet nad tím, kdo jsou lidé, kteří dnes stojí na vrcholu společenského nebo politického žebříčku.

Václav Havel hru Pokoušení napsal v roce 1985, ale její historie prý sahá až do roku 1977, kdy byl Havel krátce po zveřejnění Charty 77 vzat do vazby. Tam četl Goethova Fausta a román Thomase Manna Doktor Faustus.

Faustovský motiv přenesený do českého prostředí zaujal i režiséra Ivana Krejčího. „V té hře se vlastně nic nestane, tam se jenom žvaní, akorát se z jednoho poměrně nadějného chlapa stane takové bláto. V podstatě by se dalo možná říct, že je to hra z dob dávno minulých, ale když se podíváte na dnešní realitu, tak ono se to moc neliší,“ popisuje.

Pokoušení mělo v Jihočeském divadle premiéru v pátek. Nejbližší reprízy jsou na programu v pondělí 17. a v pátek 21. prosince.

Nové představení činohry Jihočeského divadla představil kulturní magazín Kavárna. Dále vás pozve na vánoční výstavu do Strakonic, představí audioknižní podobu Nesnesitelné lehkosti bytí Milana Kundery a připomene filmy, které se odehrávají o Vánocích.

Spustit audio

Související