Ján Sliacky: Tašky v knihovně

29. duben 2021

Máte rádi knihovny? Půjčujete si knížky? Moje babička byla pravidelnou návštěvníci té své. A máma vždycky říkala: bohatý si kupuje, chytrý půjčuje.

Já mám knihovny rád.  Využíval jsem je hlavně, když jsem chodil do školy. Vždycky, když jsem do nich zavítal, dýchla na mě velice příjemná atmosféra. A to natolik, že jsem se při stěhování rozhodl darovat větší část svých knížek zrovna té naší knihovně.

A víte, že český systém půjčování knih je na světě unikátní? Knihu, kterou ve své knihovně nenajdete, vám půjčí z jiné, třeba odněkud ze Slezska.

A co říkáte na spojení slov: knihovna a taška? Koukáte? Já také koukal.

Ale funguje to. Pokud se vám totiž v naší knihovně stane, že nemáte vypůjčené knihy kam dát, půjčí vám k nim rovnou bavlněnou tašku. Na její vrácení má čtenář stejně jako na vrácení knih měsíc.

Kdysi čeští národní buditelé obcházeli venkov a šířili český jazyk a kulturu prostřednictvím knížek, které půjčovali. Dnes jsou knihovny viditelné jako propagátoři myšlenek šetrnějšího chování se k našemu okolí. 

Asi si půjdu půjčit tašku, pro ten pocit. A k tomu nějakou tu knížku. A co vy?

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.