Ján Sliacky: Podzim

6. prosinec 2019

Podzim. Lidé ho většinou nemají v oblibě. Před několika lety jsem byl účastníkem školení, v rámci kterého se nás lektor při jednom cvičení zeptal, které roční období máme nejraději.

Byl jsem jediný, asi z patnácti účastníků, který tento čas preferoval. Kolega, myslivec, z pochopitelných důvodů miluje jaro. Příroda se probouzí, ptáčci zpívají, brouci lezou. Většina jednoznačně volila léto. Pochopitelně. Nikdo se však nezastal zimy, a už vůbec podzimu...

Vím, namítnete, že podzimní čas – lépe řečeno – nečas, není ničím atraktivním. Je po dovolených a před Vánocemi. Fouká vítr, často, i když v poslední době již méně, prší, brzo se stmívá.

Sníh vybízející k zimním radovánkám leckdy nenapadl ještě ani na horách, nastává období chřipek a jiných nemocí, nic, co by stálo za oslavu. Snad jen to svatomartinské s burčákem mohou trochu oblažit duši skeptikovu.

Budu vám však oponovat. Na turisticky exponovaných místech ubývá na podzim kobylek mainstreamových turistů. Příroda sice neláká život oslavujícím štěbetáním mláďat, ale její pestré barvy a ticho mají také své kouzlo. Ano, možná jen pro některé, mě to však nedá nedodat, pro znalce a fajnšmekry.

A když k nim nepatříte? A musíte tuto nepopulární část roku trávit zavaleni pracovními a domácími povinnostmi? Zachumláni v těžkých a ještě k tomu mnohdy promoklých oděvech? Myslím, že i tak máte důvod k pozitivnímu vztahu k „mému“ podzimu.

Když se totiž večer vrátíme ke svému domácímu „krbu“, bude nás tam čekat jeho teplo. O důvod více k optimismu, snaze vytvořit si ho a nezapomenout, že jeho žár bude přesně takovým, jakým si ho uděláme.

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.