Ján Sliacky: Líbejte a jeďte

2. březen 2020

Zkusím vám po ránu položit otázku týkající se dopravního značení. Ne, nebojte se, nebudu trvat na správnosti odpovědi. Konečně, sám jsem si jí nebyl úplně jistý.

Poprvé jsem ji uviděl v Třeboni před budovou zZákladní umělecké školy, hned za Hradeckou bránou. Pravda, řízení vozu se úspěšně již asi deset let vyhýbám, takže mi některé novinky v této oblasti mohly uniknout. Ihned jsem tedy nahlédl do chytrého telefonu a dozvěděl se, co ona dopravní značka K+R znamená. Víte to?

Ano, to samé, co Zákaz stání. Ale K+R k nám promlouvá mnohem romantičtěji. Říká nám: Kiss and Ride, tedy, Polib a jeď. Pokyn vhodný před budovu základní umělecké školy, i když, jak jsem se snad správně dočetl, tato značka se častěji používá na parkovištích v blízkosti zastávek hromadné dopravy.

Dost bylo prostých zákazů stání. Doba se mění, je potřeba povzbudit to lepší v nás, a taková pobídka k políbení a následnému opuštění místa bude možná lépe přijímána než obyčejná zákazová značka. Tedy alespoň těmi, kteří se v novinkách orientují, nebo nebudou líni si výklad pro ně neznámé značky vyhledat.

Takže, ať už jste zastánci starého dopravního značení zakazujícího vám stát na místech, kde to není vhodné, nebo se vám více líbí novinky, přeji vám kilometry a stání bez konfliktu se zákonem a hlavně, ať máte koho před odjezdem políbit, a třeba i trochu déle. Snad budou policisté v takových případech tolerantní.

autor: Ján Sliacky
Spustit audio