Jan Cempírek: Trest ředitelky Divecké

19. listopad 2020

Až do nedělního oběda si můžete online poslechnout povídku napsanou českobudějovickým spisovatelem a novinářem Janem Cempírkem přímo pro Český rozhlas České Budějovice.

Interpret: Tomáš Drápela
Režie: Martina Schlegelová
Mistr zvuku: Michal Kolář
Dramaturgie: Martina Toušková
Natočeno v českobudějovickém rozhlasovém studiu v létě roku 2020.
 

Vypravěčem příběhu s názvem Trest ředitelky Divecké je žák 7. třídy jedné českobudějovické základní školy. Píšou se 80. léta a on s humorem a nadhledem třináctiletého kluka glosuje všední a možná i trochu nevšední události školních dní. Vypráví o jednom školním výletě na Kleť a o jedné čestné stráži u pamětní desky Jaroslava Haška.

V roce 2009 vyhrála jeho novela Bílej kůň, žlutej drak tradiční českou literární cenu – Cenu Knižního klubu. Protože rukopis do soutěže přihlásil pod mystifikačním jménem vietnamské dívky Pham Thi Lan, recenzenti oslavili knihu jako autentickou výpověď z prostředí vietnamské komunity v Česku. Odhalení pravé autorské identity bylo pro kritiku šokem. Kniha vyšla rovněž ve Vietnamu.

V roce 2017 vydal Jan Cempírek román Nejšťastnější generace – výpověď o osudech studentů, kteří se účastnili takzvané sametové revoluce. Mimo psaní přednáší žurnalistiku na Jihočeské univerzitě. Regionální žurnalistice se stále věnuje i aktivně  – pro Český rozhlas České Budějovice pravidelně připravuje ranní Rozhlasové sloupky, založil městský magazín BUDLive. Jako platformu pro regionální jihočeskou literaturu provozuje nakladatelství Pikador books.

Jan Cempírek

Jan Cempírek (1970) je spisovatel, novinář a vydavatel. Jako spisovatel debutoval v 35 letech románem Rafinerie, jenž je inspirován životem pouličních umělců. Tématu „on the road“ se věnoval i v povídkové knize Autostop.cz, která popisuje mizející svět stopování. 

Žije v Českých Budějovicích, je ženatý, má dvě dcery. 

autor: Jan Cempírek
Spustit audio