Jan Cempírek: Putující cédéčko

2. únor 2024

Čas od času se v médiích objeví příběh, že moře vyplavilo po dvou stoletích láhev se vzkazem dávného trosečníka, nebo že pošta konečně doručila milostný dopis odeslaný vojínem ze zákopů světové války. Nu, chci se vám svěřit, že k podobnému příběhu mám nakročeno též.

Před lety, baj oko deseti, jsem totiž potkal kamaráda, muzikanta. Člověče, naše kapela vydává cédečko, ale pronájem studia, to je pálka! založili jsme sbírku na internetu, měl těžkou hlavu.

Jasně, rád přispěju, slíbil jsem, a poslal kapele menší sponzorský dar, za který jsem měl následně obdržet desku podepsanou všemi členy souboru.

Po dvou měsících jsme se potkali s kamarádem znovu. Vím, vím, hlásil hned, jak mě viděl. Deska vyšla, ale basista odešel studovat do Vídně, má tvoje cédečko u sebe, už podepsal, určitě ho pošle.

Za další tři měsíce opět na ulici: Vím, vím. Zpěvačka je na Erasmu v Londýně, teď podepisuje ona, deska s podpisy je už na cestě. Za další půlrok: vím, vím… hele, někde to cédéčko je, já vlastně vůbec nevím kde, ale určitě ho najdeme a pošleme.

Zkrátím to. Kamarád se mi nějak začal vyhýbat a cédéčko s podpisy stále nemám. Ale víte co, ono to zas až tak nevadí. Naopak! Mohu totiž snít. Vždycky, když slyším zprávu o tom, jak se někde vynořil dávný dopis, mohu si říct: phe! To já mám něco lepšího! Cédéčko putující kdesi po zeměkouli.

A maluju si, jak se za sto, dvě stě let, u našich dveří ozve bzučení poštovního dronu, otevře má praprapravnučka a z dronu vypadne balíček s podivnou retroplackou pokrytou samolepkami: Londýn, Rio-de-Janeiro, stanice Arima na Marsu… A ona tu placku bude držet a pak začne rozplétat její příběh z počátku 21. století. To bude krása!

Takže kámošovi muzikantovi vzkazuju, že se mi vůbec vyhýbat nemusí, protože mít sen o putujícím cédéčku je prostě super! A poslat svým potomkům dárek do daleké budoucnosti je neuvěřitelně originální a jedinečná vychytávka. Třeba jako dárek pod stromeček na Vánoce v roce 2163.

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související