Jan Cempírek: Filmová hitparáda

2. březen 2021

Ankety o nejoblíbenějších filmech lidé milují. I já si sestavil svůj hvězdný filmový žebříček. Tuzemské snímky v něm dávám pro dnešek stranou a zaměřím se pouze na bijáky zahraniční. 

Na třetím místě v mé soukromé filmové hitparádě se umístil snímek Matrix. Pamatuji si, jak jsem v roce 1999, ano přátelé, již v roce 99! šel do kina v podstatě náhodou, a jak pak už pro mě svět nebyl, co dříve. Ta sugestivně zobrazená vize života, který se odehrává jen a pouze v našich představách!

A ta zapeklitá otázka, zda modrou nebo červenou pilulku; inu člověk měl o čem přemýšlet. Matrix – bingo, výtečné třetí místo!

A film o stupínek výše? Vlasy! Muzikál o svobodě, lásce a přátelství. Vivat Forman, zásah do srdce.

A jsme u prvního místa. Vítejte na pódiu vyhlášení Oscarů! Který zahraniční film pokládám za opravdu výtečný? Který je pro mě nej? Upozorňuji předem, že ho nenajdete v žádném žebříčku. Je představitelem pokleslého žánru. A až to jméno uslyšíte, zakroutíte hlavou. Moje žena dostala dokonce záchvat smíchu a ťukala si na čelo. Protože...  and the winner is … hlavní cenu v mém soukromém filmovém výběru vyhrává.... film ... Sexmise!

Ano, to koukáte, co! Polská komedie z osmdesátých let. O dvou zahybernovaných mužských, které rozmrazili do světa obývaného pouze ženami. Ti dva rekové se musí svým vtipem a šarmem moc snažit, aby je ženy nepřeoperovaly do té jediné správné podoby.

Přiznávám, kdysi to byl hlavně vtip a nahotinky, které mě na Sexmisi bavily. Ale dnes musím říct - ten film léty zraje! Je v něm vidět ona nesmrtelná zabedněnost různých aparátčíků. Lákadlo korupce moci. A síla dekadence, když policistky odhalí další nepovolenou párty. Opravdu si myslím, že polská Sexmise je nedoceněný film, který stojí za to si pustit i po letech.

A pokud jsem ve vašich očích klesl, milí nároční filmoví diváci, tak ano, třebas i Forest Gump či Mechanický pomeranč stojí rovněž za aplaus.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio