Jan Cempírek: Bezpečnost práce

25. listopad 2019

Každý podzim se u nás ve firmě opakuje jistý rituál. Koncem září se přiřítí na kole Ukrajina instruktorka bezpečnosti práce paní Heduš, vlítne do zasedačky, hodí na stůl lejstra a zahájí show pod názvem „Školení bezpečnosti práce.“

Nutno přiznat, že se nenudíme. Paní Heduš miluje příklady z praxe a její specialitou jsou krvavé historky z kanceláří. Začíná vždy zlehka, banální příhodou o tom, jak neoznačená hrana schodů způsobila držkopád manažera, či historkou o vroucí kávě, kterou se opařila nepozorná úřednice.

Po epizodě s ajťákem zamotaným do kabelů však Heduš začne přitvrzovat. Udělá dramatickou pauzu a spustí: Jedna paní z banky zakopla o šanon, spadla na roh stolu a byla mrtvá.

Jistý úředníček uklouzl v kuchyňce po vylitém čaji a rovněž exitus. Sekretářka si zase lokla šťávy s vosou, žihadlo do krku, nepomohlo ani probodnutí hrtanu verzatilkou. Posloucháme, ani nedutáme.

Heduš už ví, že nás má v hrsti a její bezpečácká show může gradovat. Nasazuje majstršik, každý rok novou, obzvláště brutální příhodu. Ta loňská zněla: úředník magistrátu vytahoval tiskopis, udělal prudký pohyb ruky a rozřízl si papírem oko. Přivolali mě a já viděla, jak mu z důlku vytéká sklivec, líčila mrazivě Heduš, načež dodala: „Nikdy na to nezapomenu.“ Ani my ne.

Školení bezpečnosti je v tu chvíli ve finále, vypravěčka pracovních hororů položí před nás – bledé zaměstnance – podpisový arch, pak sedá na svou Ukrajinu a za dvanáct měsíců Čau, jsem tu zas!

Inu, podzim patří paní Heduš a bylo tomu tak celé roky, až do letoška. Letos jsme se nedočkali. Místo ní se dostavil vyzáblý bezpečák, nechal nás bez řečí podepsat formuláře a za deset minut odcházel.

„Kde je paní Heduš?“ zmohli jsme se aspoň na dotaz. Mužík se ušklíbl: „Zamotala se jí do kola taška s tiskopisy, má zlomené obratle a pár týdnů si poleží. Běžný pracovní úraz,“ dodal už zvesela.

A tak tímto zdravíme přes rozhlas paní Heduš, přejeme jí brzké uzdravení a těšíme se napřesrok. O historkách už má nejspíš jasno – budou o nebezpečí při cestách do pracovního procesu.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.