Jakub Arbes: Svatý Xaverius

4. listopad 2020

Romaneto Svatý Xaverius je zřejmě nejznámější dílo Jakuba Arbese (1840-1914). Poprvé vyšlo v roce 1873. Děj příběhu se točí okolo tajemného obrazu umírajícího svatého Xaveria, který visí v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Vypravěč je obrazem fascinován a díky němu se seznámí s tajemným mladým mužem, který se, jak se ukáže později, ne náhodou také jmenuje Xaverius. Muži se spřátelí a snaží se rozluštit tajemství ukryté v malbě.

Pořad připravila:
Markéta Jahodová
Režie:
Markéta Jahodová
Interpret:
Jan Hartl


Je to příběh s prvky detektivky a tajemna, díky čemuž může být živý i téměř 150 let po svém napsání. Český rozhlas z něj před 10 lety připravil četbu na pokračování.  

Příběh o tajemném obraze, na němž je vyobrazen právě svatý Xaverius, a mladém muži, jehož babička sloužila kdysi u malíře, jenž je autorem tohoto obrazu, načetl Jan Hartl.

Svatý Xaverius

Obraz umírajícího Xaveria skutečně existuje. Najdete jej v chrámu sv. Mikuláše na Malostranském náměstí v Praze v jedné z bočních kaplí vpravo od hlavní lodi. Autorem obrazu je malíř František Xaver Palko, někdy uváděný jako Balko (tak tomu je i v romanetu).

V éteru na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice můžete tuto osmidílnou četbu poslouchat na pokračování od středy 4. do pátku 13. listopadu, každý všední den krátce po 18. hodině. Na internetu je pak po odvysílání každý díl připraven od 18.30 hodin k poslechu na následujících sedm dní.

Svatý Xaverius
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.