Jáhlová kaše se švestkami

Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ¼ šálku suchých jáhel
  • švestky čerstvé nebo suché
  • jablko
  • lžička másla
  • lžička medu
  • skořice

Jáhly můžeme namočit přes noc, ráno propláchneme a vodu slijeme, nebo je na půl hodiny zalijeme horkou vodou, necháme stát, poté propláchneme, přecedíme. Dáme je do menšího kastrolu a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Na středním plameni vedeme k varu pod pokličkou, přidáme špetku soli.

V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. Pokud jsou sušené švestky příliš tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou. Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat výrazněji strukturu švestek, přidáme je později.

Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15 až 20 minut. Kaši dochutíme lžičkou másla a lžičkou medu, posypeme skořicí.

Související

  • Houbovo-bylinková frittata

    Vejce se hodí jako jednoduchá a výživná večeře. Můžete je doplnit houbami a bylinkami a upéct chutnou omeletu. O svůj recept se podělila dietoložka Štepánka Kutišová.

  • Amarantový makovník

    Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“. Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Můžete z něj upéct i zdravější dezert.

  • Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

    Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.