Ivan Mls: Knedlík

13. listopad 2023

Při nákupu se často proměňuji ve vášnivého čtenáře. Ne že bych bloudil mezi regály zahloubán do Kartouzy parmské, Tří mušketýrů nebo Psa baskervillského, se zájmem ale louskám drobná písmenka, která jsou na obalech potravinářských výrobků.

Mívám pak často pocit, že jsem se ocitl spíše v nějaké chemické laboratoři než v prodejně poživatin. Těch chemikálií, barviv, dochucovadel, emulgátorů, aromat a já nevím čeho ještě, tam bývá vypsáno tolik, až přechází zrak. 

O mnohých vůbec netuším, k čemu jsou dobré. Ale dobře mi tak. Organická chemie mi ve škole nikdy moc dobře nešla, spolehlivě jsem si pamatoval jen vzorec etanolu – tedy cé dvě há pět ó há, což je mi celkem k ničemu, protože zboží obsahující tuto látku je natolik specifické, že je na první pohled dokážu v regálech najít i bez znalosti vzorce, který výrobci tak jako tak na etiketu nepíšou.

A tak se jen divím, jakou úžasnou továrnou je lidské tělo, když dokáže tyhle produkty chemicko-potravinářského průmyslu bez úhony zpracovat. Proto mě potěší, když někdy nemám ke čtení téměř nic. 

Onehdy jsem v jednom obchodním řetězci hmátl do chladicího pultu pro bramborový knedlík – a nestačil se divit: jeho výrobce totiž použil brambory, sůl a mouku. A šlus, řečeno nespisovně. Co vám mám povídat – knedlík byl dobrý, ostatně, když si ho dělám doma, taky mi tyhle ingredience docela dobře stačí.

Je samozřejmé, že jsem při další návštěvě obchodu šel automaticky na jistotu a zase si do košíku přihodil knedlík. Ale tentokrát jsem si na něm vůbec nepochutnal.

Chyba byla samozřejmě ve mně: zapomněl jsem na svou čtenářskou vášeň a zakoupil produkt od úplně jiného výrobce, který měl zřejmě lepší chemické vzdělání. Takže se nespokojil s bramborami, moukou a solí, ale, jak jsem se dodatečně poučil ze zmačkaného a znovu narovnaného obalu, svůj knedlík uhnětl ze směsi na bramborové knedlíky, přihodil k tomu emulgátor z mono a diglyceridů mastných kyselin, stabilizoval hmotu difosforečnany, zakonzervoval ji disiřičitanem sodným, přihodil extrakt z kurkumy, přidal antioxidant v podobě esterů mastných kyselin s kyselinou askorbovou a tečku udělal  regulátorem kyselosti v podobě kyseliny citronové.

Ano přátelé, stále hovořím o bramborovém knedlíku. Přeji dobrou chuť a dobré jitro. A dodávám – lidé – čtěte!

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Dobrodinci lidstva

    V mém okolí žijí lidé, kteří by se nejraději rozdali; praví dobrodinci lidstva. Netuším ale, kolik jich je, ani kdo je to: zůstávají v hluboké anonymitě, nestojí o pocty.

  • Ivan Mls: Již-odi

    Nesnáším již-ody. Není nic tak vzdáleného od reality světa jako právě již-od. Aha, vy netušíte, co je to za potvoru ten již-od? Hned vám to vysvětlím. 

  • Ivan Mls: Evropský den bez aut

    Představte si, že dnes vstanete, vyjdete z domu a uvidíte jenom chodce, cyklisty, běžce, koloběžkáře, hromadná doprava pojede načas, protože nikde nebudou žádné kolony.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.