Hit Tak prázdná si zpěvačka Yvonne Přenosilová vypůjčila z repertoáru Italky Cateriny Caselli

Yvonne Přenosilovou, jejíž život se uzavřel 11. září 2023, můžeme bez velké nadsázky vnímat jako jednu z prvních ženských hvězd československého rocku. Na scénu vstoupila s pěveckým projevem, který byl vzdálený dívčí křehkosti a vokální úhlednosti dobových konkurentek. Její hlas byl syrový, bez ozdob, dokonale reprezentující – jak se vzpomínkou hezky vyjádřil její kolega a vrstevník Václav Neckář – „holku od rány“.

Když v roce 1968 Yvonne Přenosilová navázala s písničkou Tak prázdná na úspěch hitů jako Roň slzy, Měsíc či Mně se líbí Bob, zdálo se, že je před ní dlouhá kariéra v první zpěvácké lize.

Jenže občas existují skutečnosti, které stojí nad muzikou. A tak stačil podpis manifestu 2000 slov – a osud jí hodně rychle začal rozdávat úplně jiné karty.

Vrátíme-li se k songu samotnému, v roce 1966 jej pod názvem Perdono (tedy v překladu Odpusť mi) nahrála italská zpěvačka Caterina Caselli. A to tak dobře, že se písnička stala nejen trojkou tamější hitparády, ale právě v šestašedesátém i nejhranější skladbou celého léta v italských jukeboxech.

Italský hit Perdono a jeho českou coververzi v podání Yvonne Přenosilové můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související