Historik díky třeboňskému archivu sepsal příběhy sexuálních zločinů z jižních Čech

23. srpen 2015

Pražského historika Jaroslava Čechuru jste mohli v uplynulých týdnech potkat v Třeboni. Zdejší archiv mu totiž už léta poskytuje nespočet informací a podnětů pro jeho knihy. Před časem vydal publikaci Kriminalita a každodennost v raném novověku, letos Neklidný život obyčejné ženy podle příběhu Johany Peřkové a také obsáhlou publikaci Sex v době temna.

K tomuto tématu jej dovedla právě práce v třeboňském archivu. „Zejména fond velkostatek Třeboň nabízí nepřeberné množství témat a dokumentů a jednou, když jsem se zabýval historickou kriminalitou, jsem si uvědomil, že je tam nějak hodně sexuálních deliktů a že by na toto téma mohla vzniknout samostatná kniha,“ vypráví.

Snažil se sepsat převážnou většinu příběhů, po nichž se zachoval delší výslechový protokol. „Někde bylo zapsáno jen deset otázek a krátkých odpovědí, tak z toho moc nezískáte, ale k jiným případům se dochovalo mnoho dokumentů a je díky tomu možné odvyprávět celý příběh,“ říká Jaroslav Čechura.

Základním momentem pro vyšetřování sexuálního deliktu podle něj bylo těhotenství ženy. „Od toho se odvíjelo to další. Někdy to bylo nahrané dvojicí, která se chtěla vzít proti vůli rodičů, někdy se jednalo o chvilkové dobrodružství, a o to více se to vyšetřovalo,“ zmiňuje. Za viníky většinou byli označeni muži, kteří dostávali přísnější tresty.

Již v knize věnované kriminalitě v raném novověku Jaroslav Čechura uvádí, že se objevovalo poměrně málo brutálních zločinů. To platí i o sexuálních deliktech. „Bylo tam relativně málo násilí. K případům, které známe z dnešní doby jako znásilnění, docházelo velmi zřídka. Ale je zajímavé, že potom byl souzen pachatel i oběť,“ zmiňuje Jaroslav Čechura.

Toho téma zaujalo, protože díky němu může postihnout situaci tehdejších lidí, kteří žili převážně na venkově. „Byli to prostí lidé a já chci postihnout, jakým způsobem žili a co usilovali. Ta oblast sexu je jednou z mnoha, ale přes ni se můžeme dostat ke kultuře každodennosti té doby,“ dodává.

Kniha Sex v době temna má více než 600 stran. S podtitulem Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků vychází v nakladatelství Rybka.

Celý rozhovor s autorem si poslechněte v pořadu Literární matiné v odkazu výše. Dozvíte se také, jakou knihu vydal k výročí Českých Budějovic Milan Binder.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.