Hana Prošková: Křivý prostor. Kapitán Vašátko a jeho přítel, amatérský detektiv a malíř Horác vyšetřují smrt dvou sester

28. duben 2024

V bytě v pražské Michalské ulici byly nalezeny dvě mrtvé ženy – dvě sestry, staré panny, jedna bez druhé nedala ani ránu. Byla to společná sebevražda? Nebo dvojnásobná vražda?

Účinkují: Luděk Munzar, Jan Hartl, Jiří Zahájský, Jaroslav Kepka, Vlastimil Zavřel, Marie Marešová, Tomáš Karger, Miloslav Kopecký, Martina Válková, Luďa Marešová, Jan Dolanský a Petr Šplíchal
Napsala: Hana Prošková
Dramaturgie: Jana Paterová
Zvukový mistr: Pavla Horynová
Režie: Markéta Jahodová

Povídka Křivý prostor vyšla v roce 1971 spolu s dalšími dvěma prózami v souboru Smrt programátora. V roce 1988 podle ní režisér Dušan Klein natočil televizí inscenaci Zrcadlo nenávisti. V roli bývalého kriminalisty Vašátka se objevil Rudolf Hrušínský, jeho mladého přítele, amatérského detektiva a malíře Horáce hrál Jiří Bartoška.

Hana Prošková (1924-2002) se narodila v Praze, jejím otcem byl hudební skladatel Pavel Bořkovec. Po maturitě na Dívčím reálném gymnáziu Elišky Krásnohorské strávila zbytek druhé světové války jako totálně nasazená v leteckém průmyslu. Po válce vystřídala řadu zaměstnání - byla soustružnicí, telefonistkou i reklamní kreslířkou - až se v polovině 60. let stala redaktorkou v nakladatelství Albatros, kde pracovala až do důchodu.

Do literatury vstoupila roku 1962 jako básnířka sbírkou Oblaka. Překládala z němčiny, ruštiny a slovinštiny. Nejširší veřejnosti je ale známá především jako autorka psychologicky prokreslených detektivních povídek a novel spojených ve většině případů dvěma hlavními hrdiny – amatérským detektivem a znalcem lidské povahy malířem Horácem a kriminalistou nadporučíkem a později kapitánem Vašátkem. Řada jejích detektivních příběhů byla také zfilmována. Naposledy v letech 2013 až 2023, kdy Česká televize připravila celý cyklus podle detektivek Hany Proškové. Kapitána Vašátka si zahrál Viktor Preiss a jeho přítele malíře Horáce David Matásek.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio