Hana Hosnedlová: Jména

17. leden 2024

Mám pocit, že poměrně dost lidí není spokojeno se svým jménem. Však si ho také nevybírali oni sami, ale vybrali jim ho jejich rodiče či rodinné rady.

Někdy je ctěna tradice dávat novorozenci jméno po otci, matce, dědečkovi či babičce. Svou roli ale hraje i móda. A někdy taky to, jaký film je zrovna populární.

Asi tušíte, kterýže film kdysi zbožňovali rodiče, kteří své dceři dali jméno Angelika. Ale když se taková světová Angelika spojí s obyčejným českým příjmením – třeba Škopková – žádné terno to pro nositelku tohoto jména asi není. A kombinace René a Vopička taky vzbuzuje spíš veselí než cokoli jiného.

Myslím, že naše jméno nám dělá největší problémy asi v pubertě. Jako ostatně všechno. Sama si moc dobře vzpomínám, jak početní a tradiční Pepíkové, Vaškové, Karlové tehdy záviděli modernějším Robertům, Danielům či Michalům.

A co my – Hany, Jany, Anny? Jak rády bychom byly Nely, Moniky nebo třeba Andrey... Ale nakonec jsme si – až na výjimky – asi všichni na jméno, které nám vybrali rodiče, zvykli.

A jaká jsou oblíbená jména posledních let? Tak například v loňském roce se na prvních příčkách popularity objevila jména Jan, Jakub, Tomáš, Matyáš, Adam, Filip, Vojtěch, Martin, David, Dominik...

Mezi nejoblíbenější ženská jména patřila Eliška, Viktorie, Anna, Sofie, Natálie, Tereza, Adéla, Ema, Amálie, Nela, Veronika...

A jaká jména dostali první novorozenci roku letošního? Například Lara, Makar, Barbora, Artur, Anna, Timea, Rozálie, dokonce i Hanna – ale se dvěma en.

Ostatně jak říkala moje maminka – každé jméno je hezké, když se hezky řekne. A tak si tu svou Hanu, s jedním en!, ponesu životem dál – a bez výhrad...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Záhada ve sněhu

    Zima sice nepatří mezi mé favority, ale sníh miluji. Souvislá sněhová přikrývka oblékne krajinu i města do bílého a všechno je pak jaksi hezčí, čistější, úhlednější.

  • Hana Hosnedlová: Tři králové

    Z dětství mám tento lednový den spojený s takovým sice někdy trochu odbývaným, ale přesto hezkým zvykem. To totiž chodili Tři králové po domech a koledovali.

  • Hana Hosnedlová: Kapr na schodech

    Kapří řízek ke štědrovečerní večeři, to je stále v řadě českých rodin klasika. Stejně jako historky o kaprech, které nikdo nechce zabít. Taky mám jednu od svého známého.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.