Ginkgo biloba může pomoci s pískáním v uchu, migrénami i poruchami pozornosti

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je strom jedinečný v mnoha ohledech. Výzkumy popisují jeho pozitivní vliv na stovku různých onemocnění, můžeme o něm také hovořit jako o skutečné živoucí fosilii, protože pamatuje dobu dinosaurů.

Sám strom může růst až tisíce let a přežije dokonce i něco tak devastujícího, jako je vliv atomové bomby. O tom svědčí šest stromů v Hirošimě, které po roce 1945 zůstaly v oblasti dopadu.

Číňané užívali listy ginkgo už před naším letopočtem na zlepšení cirkulace krve a plicní funkce. Záznamy z 15. století pak hovoří o vlivu na poranění kůže a průjmy.

Vědci identifikovali více než 40 různých látek v rostlině, z toho dvě, flavonoidy a terpenoidy, mají léčivé účinky. Flavonoidy jsou rostlinné antioxidanty, které chrání nervy, srdeční sval, cévy a sítnici oka před poškozením. Terpenoidy jsou známé pro zlepšení krevního oběhu.

Jeho účinky zkoumalo mnoho vědců

Ačkoli se objevila rozsáhlá studie, která popírala vliv ginkgo na zlepšení stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou, jiné jeho účinek srovnávají například s lékem donepezilem. Japonští vědci ho považují za efektivní a bezpečnou podporu u demence mírné až střední fáze, německá analýza potvrzuje vhodnost užívání u pacientů s mírnějšími projevy nemoci.

Čínští vědci zjistili, že ginkgo biloba může redukovat vážné vedlejší účinky léků užívaných u schizofrenie. Symptomy zahrnují obličejové grimasy, neklid prstů, cvakání čelisti, nutkavé žvýkání a další.

sluchátka

Ginkgo může pozitivně ovlivnit také tinnitus, tedy vnímání zvuku v uchu za absence zvukového signálu, takzvané pískání v uchu. Podle studií extrakt tlumí potíže a snižuje ztrátu sluchu.

Dalším nepříjemným problémem, s nímž nám může pomoci ginkgo, je vitiligo. Jedná se o poruchu zabarvení pokožky, jejímž následkem jsou bílé skvrny na kůži na různých částech těla. Roli zde hraje oxidativní stres, který ginkgo jako antioxidant překonává.

Nedostatečný krevní průtok v nohách je obvykle součástí aterosklerózy a může vyústit v bolestivé křeče, zvláště při chůzi. Ginkgo může zlepšit kvalitu života pacientů trpících bolestí při chůzi.

Italská studie sledovala účinky na migrény u 24 adolescentů. Ginkgo fungoval dobře jako prevence, redukoval četnost migrén a snižoval potřebu užívání léků. V další italské studii ženy díky ginkgo trpěly na migrény méně často a záchvaty měly kratší průběh.

10 důvodů, proč jíst košťálovou zeleninu. Působí proti nádorům i depresi, ulevuje od bolesti

Salát, ředkvičky, zdravá strava, zelenina, dieta, hubnutí. Ilustrační foto

Každý jistě ví, že pojídání zeleniny je zdravé. Ani zelenina ale není jedna jako druhá, některá má lepší nutriční hodnoty a více podporuje vitalitu a kondici. Opravdovou královnou je zelenina košťálová.

Ginkgo biloba také významně zlepšuje hyperaktivitu, poruchy pozornosti a nezralost u dětí. Po šestitýdenním užívání sledovali změny rodiče i učitelé. Německá studie potvrdila, že ginkgo zlepšuje ADHD symptomy u dětí.

Ginkgo má také vliv na zlepšení vizuálního pole u pacientů s glaukomem, chrání před neurologickými potížemi, které způsobuje mrtvice, pomáhá uvolnění zánětu dýchacích cest u pacientů s astmatem, snížení symptomů sezónní alergické rýmy i redukci premenstruačního syndromu.

Jak je vidět, ginkgo může být všestranným pomocníkem a přesto, že se objevila šestiletá studie, která negovala jeho podpůrný vliv u pacientů v pokročilém věku s rozvinutou Alzheimerovou chorobou, měli bychom mu dát šanci ukázat, co umí.

Spustit audio

Související