Floristka v knize radí, jak vyrobit květinové dekorace a vazby ke každé příležitosti

11. duben 2018

Můj květinový ateliér. Tak zní název knihy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press pro všechny, kdo milují květiny a chtějí si jimi zdobit své okolí. Publikací zalistovala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

Autorkou knihy je floristka Markéta Keclíková. Ta vystudovala Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, ale protože odjakživa milovala květiny, rozhodla se jít leckdy trnitou cestou za svým květinovým snem.

Floristické dovednosti získala studiem na specializovaných kurzech v evropských metropolích – v Paříži, Londýně či Amsterodamu, které udávají směr evropské floristice. Inspirací při práci jí je zejména cestování a pozorování přírody všude po světě.

„Já si myslím, že v této knize můžete najít spoustu inspirace i pro vás, protože je tady čtyřicet originálních návrhů květinových dekorací od jara až do zimního období,“ říká Mirka Nezvalová.

Zaujalo ji například aranžmá s hyacinty. Na něj potřebujete několik hyacintů s cibulí v květináči, mech, provázek, krajku nebo stuhu a případně další dekorace.

Autorka knihy radí vyndat hyacinty z plastových květináčů, obalit cibule se mechem a květiny aranžovat do různých nádob. „Hyacintům to bude slušet téměř v jakékoli nádobě – v košíku budou působit pěkně rustikálně, v porcelánovém hrnečku krásně staromilsky, v plechovce od polévky skoro warholovsky,“ připomíná Markéta Keclíková.

Kniha Můj květinový ateliér Markéty Keclíkové
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.