Festival malých nakladatelů v Táboře Tabook

7. říjen 2012

Tipy na knihy Philipa Rotha, Markéty Hejkalové, Davida Jana Žáka, Vorařskou kroniku Františka Vondráška z Purkarce, Ivy Chourové; První ročník Tabooku


KNIŽNÍ TIPY

Philip Roth: Sbohem, město C. a pět povídek
Philip Roth je ročník 1933; tohoto slavného amerického spisovatele vám asi nemusíme dlouze představovat – stačí připomenout Portnoyův komplex. Mladá fronta teď vydává v novém překladu Jiřího Hanuše Rothovu prvotinu Sbohem, město C., která vyšla česky poprvé v Odeonu v roce l966. Není vůbec špatné si připomenout nejen titulní novelu, která byla i zfilmovaná, ale i dalších pět povídek z Rothových spisovatelských začátků. Židé v moderní Americe, dospívání, ale tragikomický příběh stárnoucího podnikatele a jeho milostné avantýry - to jsou témata povídek ve sbírce, jejíž původní anglický název zní Goodbye, Columbus.

Sbohem, město C. a pět povídek (Philip Roth)

Markéta Hejkalová: Andělé dne a noci
Novou knihu vydává Markéta Hejkalová ve svém nakladatelství Hejkal. Je to román Andělé dne a noci . Autorka psala zatím spíš komornější příběhy, ale tohle je thriller, a to dokonce thriller politický. Markéta Hejkalová se nebojí ani mezinárodní scény, kam své hrdiny zasadila, ani prostředí nejvyšší politiky a diplomacie – nakonec ho díky vlastnímu působení v diplomatických službách zná. Hrdinové knihy žijí na různých místech světa a mají různé profese i různé problémy, ale v jednu chvíli se jejich osudy protnou.

Andělé dne a noci (Markéta Hejkalová)

David Jan Žák: Návrat krále Šumavy
Českobudějovický autor David Jan Žák po několika letech práce dokončil a vydal knihu Návrat krále Šumavy. Žáka inspiroval příběh převaděče Josefa Hasila a napsal román, který se snaží co nejvíce čerpat z autentického příběhu, prostředí i reálných postav. Knihu vydalo nakladaletství Labyrint a vzhledem k tomu, že je David Žák v našem pořadu častým hostem, vám o ní brzy nabídneme podrobnější rozhovor.

Návrat krále Šumavy (David Jan Žák)

Vorařská kronika Františka Vondráška z Purkarce
Ještě jednou z jižních Čech: Vorařská kronika Františka Vondráška z Purkarce určitě potěší všechny, kdo se zajímají o regionální historii. Pěkně vypravenou knížku připravil k vydání editor Josef Blüml. František Vondrášek, „vrátný vorů“, vyplul – správně „vyploul“ - poprvé na Vltavu v roce l916, spolu se svým otcem. 30 let pak strávil na řece a své zkušenosti zachytil v podrobné, velmi zajímavé kronice. Najdeme v ní nejen osobní vzpomínky, ale i něco z historie voroplavby, popis zimní a letní fáze plavby, díky bohaté obrazové dokumentaci se seznámíme také s nářadím, které plavci potřebovali a samozřejmě také s mnoha technickými detaily spojenými se stavbou vorů. Knihu vydalo vltavotýnské muzeum a Nová tiskárna Pelhřimov.

Vorařská kronika Františka Vondráška z Purkarce

Iva Chourová:Makrobiotická kuchařka
Nakonec ještě upozornění na kuchařskou knihu, kterou nabízí Vyšehrad. Je to Makrobiotická kuchařka – pokud nemáte v pojmu makrobiotika jasno, podtitul napoví: Vaříme bez vajec, mléka, cukru a masa - 465 receptů. Jsou tu i kapitolky strava v zaměstnání, strava o dovolené nebo zavařování bez cukru.

Makrobiotická kuchařka (Iva Chourová)


Festival malých nakladatelů v Táboře Tabook

První ročník Tabooku se konal 5. a 6. října 2012 v Táboře – poslechněte si rozhovory natočené přímo na místě:

Festival Tabook


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Miloš Macourek
Výherci: M. Dlouhý, V. Dvořák, V. Hořejší, V. Kolouchová, J. Veselý, E. Zikmundová
Nová hádanka: 8. října 1892 se v Moskvě narodila budoucí básnířka, která měla velmi smutný osud: podepsala se na něm samozřejmě krutá doba. Na svém útěku před bolševiky žila pár let i v Praze, potom v Paříži a pak opět v Sovětském svazu, kde přišla o dceru i manžela. Nakonec spáchala v roce 1941 sebevraždu. Z jejího díla napovím Poému konce nebo Poému hory, česky vyšel například výbor Hodina duše. Kdo to je?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.