Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo

28. květen 2020

Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být pravidelnou součástí našeho jídelníčku.

Při vaření jídla se ničí živé enzymy, degradují vitamíny a bílkoviny, syrová strava má také svá úskalí v podobě nezpracovaných látek. Fermentace umožňuje vzít z obou typů stravy to lepší a pomůže obnovit funkce lidského těla vysoce zatíženého antibiotiky, léky a chemikáliemi.

Doporučuje se proto do jídelníčku zařazovat domácí kysané zelí a jeho korejskou variantu kimchi, japonské natto, domácí jablečný ocet, miso, tempeh nebo rybí omáčku.

Výzkum pozitivních účinků těchto potravin zahrnuje na 140 chorob, proti kterým mohou být vhodnou prevencí nebo pomohou zmírnění obtíží.

Pomůžou navrátit tělu rovnováhu

Každá kultura si vyráběla vlastní fermentované potraviny. Ty posilují tělesnou sílu a pomáhají člověku vyrovnat se s nepříznivým vlivem okolí. Mnoho výzkumů bylo provedeno na jídlech asijského původu.

Legendární je kimchi, kvašený zelný salát, který se v Koreji konzumuje s rýží ke každému jídlu už více než dva tisíce let. Je bohatý na probiotické bakterie, které podporují imunitní systém a zdravé trávení, zvyšují využití živin z jídla, chrání zuby, jsou prevencí průjmu a redukují riziko rakoviny tlustého střeva a močového měchýře. Probiotika v kimchi navíc detoxikují tělo.

Rovnováha mezi prospěšnými bakteriemi v lidském těle může být snadno narušena užitím antibiotik, stejně jako přemírou alkoholu, stresem, nemocemi a toxiny. To dává větší prostor škodlivým bakteriím. Pro návrat k rovnováze je nutné užití probiotik a jídel s jejich bohatým obsahem.

Při konzumaci jídel jako kimchi je dobré zároveň jíst česnek, zázvor, chilli papričky a další zeleninu s vysokým podílem vlákniny a vitamínů.

Z nové studie vyplývá, že kimchi má protinádorové a antidiabetické účinky, podporuje zdraví mozku, kůže, tlustého střeva a konečníku. Redukuje cholesterol a bojuje proti stárnutí.

Vědci sledovali také účinky kimchi na vývoj hmotnosti. Skupina obézních žen, které dostávaly kapsle s kimchi, zaznamenala znatelný úbytek váhy, viscerálního tuku a BMI indexu. Jiné studie prokazují, že kimchi snižuje ranní hladinu cukru, inzulínu, krevní tlak a hladinu leptinu.

Také pokrmy ze sóji miso a natto

Další vhodnou potravinou je miso. Fermentovaná pasta ze sóji se používá při přípravě posilujících lehkých polévek a vývarů. Při pravidelné konzumaci redukuje riziko rakoviny prsu a při výzkumu byla schopna zvrátit i rozvoj rakoviny tlustého střeva.

Natto, jiný typicky asijský pokrm ze zkvašených sójových bobů, přispívá k regeneraci nervů. Bakterie fermentovaných potravin také produkují enzymy, které sami nejsme schopni vytvořit, nebo alespoň ne v potřebném množství.

Natto, typicky asijský pokrm ze zkvašených sójových bobů

Domácí kimchi (veganská verze bez rybí omáčky)

Suroviny:
pekingské zelí
mrkev
bílá ředkev daikon
3 zelené šalotky

Na pastu:
2 hnědé cibule
lžička soli
lžička mletého sušeného zázvoru
1 lžíce posekaného česneku
2 lžíce červených chilli vloček (nebo kajenský pepř, případně jedna čerstvá chilli paprička)

Na nálev:
4 šálky vody
4 lžíce soli
1 lžíce jablečného octa

Pokrájíme zelí a šalotky na dlouhé jemné kousky a umístíme do velké mísy. V mixéru rozmixujeme daikon ředkev a mrkve. Přidáme do mísy.

V mixéru dále rozmixujeme ingredience na kimchi pastu a tu následně přidáme k zelenině a vše dobře smícháme. Přemístíme zeleninu do velké sklenice.

V jiné míse smícháme suroviny na nálev, dokud se dobře nerozpustí. Nalijeme nálev přes zeleninu, aby ji dobře zakryl. Směs začne téměř okamžitě vytvářet bublinky. Přes sklenici dáme dobře těsnící víko a ujistíme se, že dobře drží.

Necháme sklenici na pokojové teplotě, aby mohla zelenina zrát, od 4 do 7 dnů. Periodicky můžeme kimchi ochutnávat, a až budeme s chutí spokojeni, přemístíme sklenici do ledničky, aby se zpomalila fermentace.

Jiné kimchi (se škrobem)

Suroviny:
mrkev
čínské zelí
bílá ředkev
okurka (nemusí být)
chilli papričky
česnek
jarní cibulka
zázvor
cukr, sůl
rybí omáčka

Rozkrojíme podélně čínské zelí, prosolíme ho a ponoříme asi na pět hodin do vody, aby změklo. Připravíme si nálev z česneku, zázvoru a cibule, které rozemeleme na kašičku nebo rozmixujeme.

Přivedeme k varu směs jednoho hrnku vody a dvou lžic vybraného škrobu. Jakmile začne směs houstnout, odstavíme ji.

Do velké sklenice dáme nakrájenou nebo nastrouhanou další zeleninu: ředkev, mrkev, pórek a cibuli. Všechno promícháme. K zelenině přidáme škrobový nálev, chilli papričku, cukr, sůl a rybí omáčku a zamícháme.

Nakonec zeleninu proložíme listy čínského zelí, vylijeme přebytečnou vodu, zavřeme sklenici a necháme ji na jeden den na slunci. Pak ji skladujeme v lednici. Pustit se do ní můžeme už po týdnu.

Spustit audio

Související