Ellen Zátková-Haasová utekla z republiky 29. února 1948 na lyžích

13. leden 2019

Mezi Boršovem nad Vltavou a Kamenným Újezdem dnes stojí lavička, která připomíná Ellen Zátkovou. S touto zajímavou ženou ještě v roce 2010 natočila rozhovor Mirka Nezvalová.

Archivní záznam vyprávění samotné Ellen Zátkové si nyní můžete poslechnout v magazínu Vltavín. Začíná vzpomínkou na její zimní emigraci z republiky, kdy na přestupný rok, 29. února 1948, utíkala přes hranice na lyžích.

Můj zevnějšek mě zřejmě předurčuje spíš k rolím lumpů než milovníků, směje se herec Jan Dvořák

Herec Jihočeského divadla Jan Dvořák v inscenaci Pokoušení

V červnu 1978 se stal členem činohry Jihočeského divadla a zůstal tu dodnes. Herec Jan Dvořák ztvárnil na jevišti v Českých Budějovicích více než 150 rolí. „Bylo to krásných čtyřicet let. Dneska, jak se kultura vyvíjí, se už možná ani nikomu nepovede, aby byl v jednom angažmá takovou dobu,“ komentuje.

Dále pořad nabízí setkání s hercem Janem Dvořákem, který loni oslavil zajímavé jubileum – 40 let je členem činohry Jihočeského divadla. Na jevišti v Českých Budějovicích ztvárnil za tu dobu více než 150 rolí a jeho hlas je známý také z Českého rozhlasu.

Ve Vltavínu si můžete poslechnout dvě nahrávky. Jedna hercovým hlasem připomíná, jak se mluvilo v Českých Budějovicích zhruba před sto lety, a v druhé Jan Dvořák hovoří mimo jiné o tom, jaké to je natáčet rozhlasovou hru a poté třeba ten samý text ztvárňovat na jevišti.

Nakonec se vrátíme k sérii reportáží z Novohradských hor, které v letech 1999 až 2000 natočil redaktor Jaroslav Klíma. Tentokrát se s ním vydáme do Černého údolí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.