Eliška Novotná: Rychle

18. duben 2024

Čím více se na mne valí apely, abych něco udělala, protože to půjde rychle, tím více ve mně rostou pochybnosti, jestli je to právě to, co chci.

Opravdu chci připravit koláč „šup, šup“, strčit ho pak do trouby a mít tak rychle hotovo? Nechci já si vlastně přípravu těsta, jeho tvarování a míchání přísad i nádivek pěkně v klidu užít? Proč bych měla chtít mít celou to proceduru dělání koláče rychle za sebou?

Celý ten důraz na rychlost stojí na předpokladu, že nás celá ta procedura obtěžuje, nezajímá a nepřikládáme jí žádný velký význam. A také, samozřejmě, že „nemáme čas“, což znamená, že čas máme jen na něco jiného a abychom stihli všechno, musíme si to zkrátit a zrychlit.

Jakoby ti, co na nás apelují rychlostí, neznali radost z pomalosti. Dělat toho méně, zvolna a s prožitkem. Čas na takový luxus získat nestíháním všeho – když mě pečení koláče stresuje, protože si na něj stěží najdu čas, tak tuhle činnost vypustím a koupím ho, dobrý, čerstvý a voňavý vedle v obchodě.

Vždyť kolikrát nám na chválu „to jsi upekla moc dobře“ odpočatá a dobře naladěná hostitelka odvětí „jo, to jsem upekla v pekařství hned tady za rohem“.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Nemohu

    Poslední dobou pro mne přibývá na internetu situací, které mě vytáčejí. Nemám teď na mysli hloupé příspěvky, ale systémové zabraňování jeho užívání podle mé vlastní vůle.

  • Eliška Novotná: Prevence

    Chodila jsem po operaci rok co rok na preventivní screening, vždycky trochu s obavami, a po něm jsem si vždy s úlevou dopřála v mé oblíbené kavárně ke kávě i zákusek.

  • Eliška Novotná: Užij a vyhoď

    Všichni, kdo jsme se kdy po letech stěhovali nebo vyklízeli byt po prababičce, to známe. „Těch krámů! Co tím myslela?“ nebo „Tohle všechno jsme schovávali, neuvěřitelný!“