Dušené artyčoky s koriandrovou omáčkou

Artyčok je považován za jednu z nejstarších léčivých bylin. Konzumují se poupata rostliny. Připravit je můžete v páře a doplnit omáčkou z domácí majonézy. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 šálek domácí majonézy (žloutek, hořčice, olej, ocet, sůl, pepř)
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 stroužek drceného čerstvého česneku
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • špetka chilli
  • špetka černého pepře
  • špetka mořské soli
  • 6 čerstvých artyčoků

Domácí majonézu připravíme utřením žloutku s hořčicí do husté omáčky. Po kapkách přidáváme olivový olej, až získáme požadované množství majonézy. Okořeníme trochou octa, osolíme a opepříme.

Majonézu, koriandr, česnek, limetkovou šťávu, chilli, černý pepř a sůl smícháme v nerezové míse a dáme chladit.

Artyčoky uvaříme v páře ve velkém hrnci (použijeme napařovací vějíř nebo drátěnou mřížku). Vaříme, dokud nejsou lístky při vpichu vidličkou měkké, asi 25 minut. Uvařené artyčoky položíme spodkem vzhůru na drátěnou mřížku, aby z lístků okapala voda.

Artyčoky podáváme horké, k tomu vychlazenou koriandrovou omáčku.

Související

  • Pečená mrkev s koriandrem

    Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.

  • Cibulová polévka

    Cibule patří mezi přírodní antibiotika, může být skvělým pomocníkem v době viróz. Připravte si třeba jednoduchou polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

  • Barevný brokolicový salát s brusinkami

    Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřit třeba salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně.