Dřív si mohl vybírat, teď místa ani neobsadí. Najít brigádníky na letní sezonu je stále těžší

23. květen 2022 12:01

Nabídek sezónních prací na inzertních webech i stránkách Úřadu práce přibývá. Zaměstnavatelé hledají lidi do lesnictví, zemědělství a postupně i do služeb. Najít brigádníky mezi studenty je pro ně ale stále obtížnější.

Marcus Hauser, majitel Lesního hotelu Peršlák na Jindřichohradecku, musí stále častěji zastávat práci provozních zaměstnanců. „Přes zimu máme zavřeno, máme jen letní sezonu a na tu potřebujeme zhruba deset až patnáct brigádníků, kteří se samozřejmě střídají na směnách,“ popisuje.

Když v hotelu začínal, problém sehnat brigádníky neměl. „Před 25 lety to bylo tak, že už v březnu přijížděly šestnáctileté děti z okolních vesnic na kole a ptaly se na brigádu. Domluvili jsme se a člověk si tím tenkrát vůbec nelámal hlavu. Před deseti lety už je přiváželi rodiče autem a dneska už je ani rodiče nepřivezou,“ vypráví.

Sezonní pracovníky proto už v zimě shání přes inzeráty na sociálních sítích i přes známé. A nemá na ně velké požadavky. „Chci brigádníky na objednávání, do kuchyně, k nádobí, žádné práce, kde potřebují velkou kvalifikaci. Jsou to práce, kde nikdo nemusí samostatně moc přemýšlet,“ říká.

Čtěte také

Naopak se zaměstnance, stálé i sezónní, snaží motivovat finanční odměnou, která často převyšuje nabídky podobných pozic v hlavním městě. „Určitě se to nepodaří obsadit. Takže já místo 200 hodin budu pracovat 300 hodin, co jiného zbyde, prostě léto je nasmlouvané, můžu jenom omezit zahrádku, provozní dobu,“ dodává Marcus Hauser.

Sehnat sezonní pracovníky bude pro zaměstnavatele s blížícím se létem stále obtížnější. „V průběhu měsíce května předpokládáme, že nezaměstnanost na jihu Čech by mohla prokázat další mírný pokles. A to bude částečně souviset s tím, že poptávka po sezónních pracích bude i nadále vysoká,“ uvádí Jiří Beran z českobudějovického Úřadu práce.

Některé sezónní pozice, které vyžadují alespoň částečnou kvalifikaci, jsou naopak obsazené už od zimy. Stálé brigádníky má například Městské muzeum a galerie v Dačicích. „Brigádníci jsou oslovováni s předstihem už v zimě, nicméně se jedná spíše o naše pravidelné brigádníky, kteří mají požadované předpoklady. Prozatím se nevyskytly s personálním obsazením brigádnických pozic žádné problémy,“ potvrzuje ředitel dačického muzea Martin Rychlík.

Spustit audio

Související