Dobrovolníci vysadili tisíce nových stromů na mýtinách pod Kletí

21. říjen 2019 09:46

Mnoho lidí pomáhalo v sobotu sázet stromy ve státních lesích, které zničil kůrovec. Akci uspořádaly Lesy České republiky na čtrnácti různých místech po celé zemi. Patřil mezi ně i jihočeský Blanský les s nejvyšší horou Kleť. Sem Den za obnovu lesa přilákal stovky návštěvníků.

Základní instrukce, jak správně sázet stromy, rozdával na mýtině lesník Petr Konfršt. Používal při tom tradiční ruční způsob sekeromotykou.

„Začnu kopat, ze stran naseknu sekerovou částí, motykovou částí odklopím drn, který následně bude sloužit jako konečná vrstva. To, co potřebujeme dát kořenovému systému, je minerální zem,“ doplňoval výklad praktickou ukázkou revírník Jan Zdechovan.

Čtěte také

Mezi dobrovolníky byla například Markéta Kašková z Českého Krumlova s dcerou Terezkou. „Je dobré, že máme příležitost alespoň trochu pomoci s lesem, kam sem chodíme na procházky a výlety. Můžeme přispět, aby to tady bylo hezčí a zdravější,“ komentovala.

Navíc měla možnost si vůbec poprvé vyzkoušet, co sázení stromků obnáší. Nová zkušenost překvapila také pana Jiřího. „Je to fyzicky náročné, zatím jsem vykopal jednu díru a nevím, jestli jich zvládnu dvacet,“ řekl s úsměvem.

Dobrovolníci pracovali i na dalších třech mýtinách v okolí hory Kleť. V rámci Dne za obnovu lesů tu vysadili zhruba čtyři a půl tisíce stromů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související