Do role muže, který v baru nad ránem utápí v alkoholu smutek z rozpadlého vztahu, se dokonale vžil Frank Sinatra

16. únor 2024

První položka ve scénáři swingové, potažmo jazzové nálady náleží vzorku domácí swingové produkce čtyřicátých let, jímž je nahrávka Milana Hally a jeho kapely. Jmenuje se jednoznačně, Boogie-Woogie.

Zastavíme se dvakrát u proslulého standardu One For My Baby (And One More For the Road), Jedna pro mé zlato a ještě jedna na cestu, dvojice renomovaných autorů Harolda Arlena a Johnnyho Mercera, který napsal text.

Skladba byla určená pro filmovou hudební romantickou komedii z roku 1943 The Sky's the Limit s legendárním tanečníkem Fredem Astairem v hlavní roli, který ji také jako první zpíval. Tato písnička je však příkladem nejen prvotřídního řemesla. Má v sobě zvláštní melancholii městského nočního života, kterou zachytil i text zpívajícího Johnnyho Mercera, jehož autorskou verzi s orchestrem Paula Westona pro vás máme.

Je vždycky působivé poslouchat populární song v autorské verzi, avšak jeho veleslavných interpretů a interpretek byla pěkná řádka: Frankie Laine, Marlene Dietrich, Billie Holiday nebo Tony Bennett.

Ovšem nade vší pochybnost je s tímto standardem autorů Arlena a Mercera svázán Frank Sinatra, který ho natočil na desku v širokem časovém rozpětí vícekrát. Patrně nejsilnější Sinatrova verze je z alba Frank Sinatra Sings For Only the Lonely, Frank Sinatra zpívá pouze pro osamělé, z roku 1958.

Čtěte také

K tomuto výjimečnému zpěvákovi skladba One for My Baby zkrátka patří – vystihuje jeho naturel. Frank Sinatra se dokonale vžil do role muže u baru, který utápí svůj smutek po skončeném vztahu v alkoholu a posmutněle nad ránem konverzuje se shovívavým barmanem.

Swingovou a jazzovou náladu dotvoří vzpomínka na znamenitého trumpetistu Lewa Soloffa u příležitosti jeho nedožitých osmdesátin. Spolupracoval s takovými hvězdami různých žánrů, jako byli Barbra Streisand, Paul Simon nebo Dizzy Gillespie.

Lew Soloff byl však také členem slavné a i v Čechách známé jazz-rockové kapely Blood, Sweat and Tears a zaskvěl se třeba nezapomenutelným sólem v jejím velkém hitu Spinning Wheel – v jeho albové verzi. Tu si můžete poslechnout spolu s finálním live a cappella podáním šlágru Ježka, Voskovce a Wericha Život je jen náhoda vokálního souboru Dobrý večer quintet.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související