Divadelní Bouda v Českých Budějovicích měla úspěch, návštěvnost dosáhla 94 procent

19. leden 2020

Sotva v ní Dejvické divadlo v pondělí večer odehrálo poslední představení, už ji technici začali rozebírat. Dočasná divadelní Bouda stála na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích od poloviny listopadu minulého roku, teď už po ní není ani památky.

„Musím říct, že Bouda je hlavně myšlenka. Po dvou měsících jsme tento krásný projekt ukončili, nic tady po nás nezbyde, ale zbyde ta myšlenka na stavbu nového divadla,“ komentuje ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

„Chtěli jsme na Mariánské náměstí přivést diváky, chtěli jsme tu odehrát představení, ukázat, že tohle místo nemusí být jenom parkovištěm, ale může být plnohodnotným místem ve společenském životě města,“ dodává.

Myšlenka na stavbu divadelní budovy na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích je podle něj stará více než 60 let. „Já věřím, že se nám ji teď povedlo zase dostat do povědomí. Myslím, že neexistuje Budějčák, který by nevěděl, že tu Bouda byla, a snad ptá i proč,“ dodává.

Čtěte také

Během dvou měsíců uvedlo Jihočeské divadlo v Boudě celkem 35 představení. „Byly to čtyři premiéry všech našich souborů. Navíc jsme měli sedm večerů našich hostů, kteří nám tak vlastně symbolicky pogratulovali ke stému výročí,“ připomíná Lukáš Průdek.

Návštěvnost Boudy dosáhla 94 procent. Na představení přišlo 8173 diváků a celkové tržby ze vstupného přesáhly 2,2 milionu korun. „Když jsme viděli, jaká se tu vždycky vytvořila fronta a pak v Boudě 300 plných míst, dokazuje to, že zájem byl,“ doplňuje Lukáš Průdek.

Se dvěma představeními připravenými pro Boudu, politickou satirou Zadržitelný vzestup Artura Uie a taneční show Inscenační porada, se Jihočeské divadlo ještě představí za necelý měsíc v Praze na festivalu Jižní spojka.

Rozhovor o významu Boudy i podrobnosti o přípravě nové budovy pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii přináší kulturní magazín Kavárna. Dále zve do Tábora na půvabnou výstavu z ateliéru Šechtl a Voseček a přidává tip na komiks Červenáček inspirovaný Rychlými šípy.

Spustit audio

Související