Diabetem trpí už milion Čechů, přírodním lékem je zlaté mléko s kurkumou

6. prosinec 2018

Diabetes je závažné metabolické onemocnění, jehož výskyt začal dosahovat velikosti epidemie. Do konce roku 2018 budeme znát miliontého pacienta s tímto onemocněním. Jde tedy o každého desátého Čecha.

Ještě v loňském roce se data o výskytu diabetu odhadovala z papírových výkazů, nyní však díky nově vytvořenému Národnímu diabetologickému registru víme, kolik osob s diabetem u nás žije a kde se léčí.

Ačkoli typů onemocnění je několik, ve více než 90 procentech případů se jedná o nejrozšířenější diabetes takzvaného druhého typu, kterému se poněkud nevhodně lidově říká stařecká cukrovka. Souvisí to s průměrným věkem, kdy je nejčastěji diagnostikován – mezi 65 a 70 lety.

Prvotní příčinou nebývají sladkosti

Tato data jsou však průměrná a vzhledem k neutěšenému stavu životosprávy populace lze očekávat diagnózy ve stále nižším věku. Tato nemoc totiž z větší části souvisí s nezdravým životním stylem a jeho úpravou lze nemoci předcházet.

Jídlo, hamburger, přejídání, nezdravé

Ačkoli si tuto diagnózou pacienti často spojují se zálibou ve sladkostech, protože ty jejich babička kvůli diabetu nesměla jíst, ve skutečnosti ji nejdříve způsobuje přemíra konzumace nevhodně upravených živočišných produktů, zvláště zpracovaných mas, paštik, uzenin, masových výrobků a přepečených tučných mas. Zpravidla až později se přidává intolerance rafinovaných obilovin, moučných výrobků a cukru.

Pokud bychom měli uvést nějakou základní radu, jak diabetu předcházet, nebo ho alespoň kontrolovat dietou, pak by to byla konzumace mnohem většího množství přírodní, zvláště rostlinné stravy a snížení podílu živočišných produktů.

Obiloviny není potřeba zcela vysazovat, měly by však mít spíše celozrnnou podobu. Mnohem více by měly být konzumovány luštěniny. Živočišné produkty mohou být zčásti nahrazeny ořechy a semeny a dále preferujeme dietní masa, jako je králík, krůta a také ryby. Ovoce a zelenina by měly patřit do základní výbavy nejen diabetika, ale i každého člověka, který dbá na své zdraví.

Každý diabetik by měl navíc vědět, že existuje přírodní léčivo, které pomůže diabetes nejen dobře kontrolovat, ale ve stádiu takzvaného prediabetu, který diabetu předchází, dokáže stoprocentně zabránit propuknutí této nemoci.

Tímto léčivem není nic jiného než kurkumin, aktivní polyfenol, který obsahuje koření kurkuma, součást směsí kari koření. Kurkuma je univerzální pomocník, o kterém je známo, že potlačuje zánět, je prevencí proti demenci a Alzheimerově chorobě, bojuje proti bolestem kloubů i osteoporóze.

V roce 2012 byla v americkém diabetologickém časopise Diabetes Care otištěna studie, v níž podávali kurkumin lidem s pozitivními nálezy zvýšeného cukru a rezistence na inzulin po dobu devíti měsíců. Žádný člověk z této skupiny nebyl následně diagnostikován jako diabetik na rozdíl od 16,4 procenta subjektů z kontrolní skupiny.

Kurkuma – indický svatý prášek, který zastavuje šíření rakovinných buněk

Kurkuma

Kurkuma je známé koření, tradiční součást kari směsí. V současné době více než 95 procent jeho světové produkce pochází z Indie. Indové denně zkonzumují 25 až 50 miligramů kurkumy. A vyplatí se jim to.

Takové zprávy jsou mimořádně slibné. Ačkoli se léčba diabetu vyvíjí a vznikají nové moderní léky, masově užívaný metformin není bez vedlejších účinků. Navíc, i když dojde ke snížení hladiny cukru léčivem, může se na pozadí rozvíjet nějaký další zdravotní problém.

Pokud u vás již diabetes diagnostikovali, podávání kurkuminu je i tak velmi důležité, protože tato přírodní látka vám může pomoci deseti různými způsoby. Těmi nejzákladnějšími jsou snížení hladiny cukru v krvi a snížení inzulinové rezistence, mezi další patří snížení produkce jaterního glykogenu a glukózy, zvýšení absorpce krevního cukru buňkami, potlačení zánětu a zvyšování sekrece inzulinu buňkami pankreatu.

Kurkumu můžeme používat jako běžné koření do pokrmů, ať už samotnou, nebo ve směsi kari. Seženeme ji ve specializovaných obchůdcích s kořením, větších obchodech a prodejnách asijských potravin. Tam můžeme vyzkoušet i čerstvou kurkumu.

Také ji můžeme konzumovat v podobě doplňků stravy, které rovnou obsahují koncentrovaný kurkumin. Pro pravidelnou denní konzumaci můžete zvolit příjemnou formu aromatického kořeněného nápoje, takzvaného zlatého mléka.

Jak připravit zlaté mléko

Suroviny:
300 mililitrů mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
1 lžička kurkumy
1 centimetr skořicové kůry (nebo půl kávové lžičky mleté skořice)
1 centimetr zázvorového kořene (nebo půl kávové lžičky sušeného mletého zázvoru)
3 kuličky pepře (nebo trocha čerstvě mletého pepře)
1 lžička medu

Mléko lehce zahřejeme. Zázvor oloupeme a rozčtvrtíme, nebo nastrouháme, poté s celou skořicí a kurkumou přidáme do mléka. Necháme prohřívat k bodu varu, dokud mléko nezíská sytě zlatožlutý odstín.

Pak slijeme do šálku (přes sítko, pokud nepoužijeme mleté ingredience) a poprášíme trochou čerstvě mletého pepře. Medem dochutíme až v mírně vychladlém šálku připravenému ke konzumaci.

Spustit audio

Související