Co v restauraci spadne na zem, přestává existovat, velí etiketa

1. prosinec 2018

Na co bychom rozhodně neměli zapomenout, pokud vyrazíme do restaurace společně s dalšími lidmi? Že jídlo je jenom kulisou setkání, hlavní je konverzace, odpovídá odbornice na etiketu Alena Špačková.

Základní pravidlo pro společenskou konverzaci zní: Nemluvím o sobě, chci, aby hovořila i druhá strana. „Když konverzace probíhá jednostranně, není to dobrá konverzace,“ zdůrazňuje Alena Špačková.

Jak toho ale docílit? „Naučme se klást otevřené otázky. Neříkejte: Je to dobré, že jo?, ale: Co ti chutná nejvíc? Tím nutíte druhému ke slovnímu vyjádření. Konverzace ke stolu patří, má ji vést ten, kdo je hostitelem, ale má se snažit, aby jeho hosté hovořili,“ odpovídá odbornice.

Pokud během jídla nedosáhneme na pečivo, slánku, džbánek s vodou, nikdy se po tom nesápeme přes stůl. Necháme si věc podat personálem, nebo nám mohou pomoci naši spolustolovníci.

Když jíte hůlkami, sousta nikdy nenapichujte. Znamená to hrozbu smrtí

Jídelní hůlky

V zemích východní Asie se jídlo tradičně nabírá hůlkami. Ty stále častěji objevují i v restauracích v Čechách. Nemusíme se jich bát, ale měli bychom znát několik pravidel, které v Návodu na etiketu připomíná Alena Špačková.

Jakmile něco spadne na zem, přestává to existovat! „Nejčastěji se to týká asi příboru. Když mi upadne vidlička, nelezu pro ni pod stůl. Co bych s ní také dělala? Nechám ji tam ležet a požádám personál o čistý příbor,“ připomíná další pravidlo Alena Špačková.

Pauzy mezi jednotlivými chody jsou také určené ke konverzaci. Nevytahujeme křížovky, noviny nebo mobil. „To jsou rozšířené nešvary. Mně se to stalo, a když jsem viděla, jak ten člověk naproti mně něco ťuká do mobilu, měla jsem co dělat, abych mu také neposlala sms, ať si mě všimne, že jsme tu spolu. Byla to nepříjemná situace,“ líčí Alena Špačková.

Mezi chody se ani neodchází od stolu. Je to přístupné jedině ze zdravotních důvodů a pak je potřeba se ostatním spolustolovníkům omluvit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.