Co se vařilo a jedlo v 19. století, připomíná almanach s recepty Čechy – Morava – Vídeň
Publikaci Čechy – Morava – Vídeň představuje knihovnice Monika Vlasáková. „Provede kulturními dějinami stravování v 19. století. Její podtitul zní Almanach s recepty, takže nabízí i návody,“ říká. Dále pořad přináší rozhovor se spisovatelem Jiřím Hájíčkem o haiku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.