Čínský jam je kořen nabitý zdravím. Mimo jiné dodává energii a stará se o hormonální rovnováhu

Divoký čínský jam je pro nás stále trochu exotický, i když by nemusel. Dokáže se totiž adaptovat se na naše podmínky a je možné ho také pěstovat doma. O jeho přenesení do našeho prostředí se již před sto lety zasazoval Rudolf Steiner, který v něm viděl úžasně léčivou rostlinu.

Zatím čínský jam pěstují nadšenci, kteří si k tomuto účelu budují zvláštní bedýnky. Tato liánovitá rostlina totiž roste do velké výšky a také do velké hloubky. Kořeny dorůstají až do dvou metrů, takže se pro jejich snazší dobývání vykopávají celé hluboké nádoby, v nichž byla rostlina zasazena.

Příslušníci antroposofie, tedy stoupenci směru Rudolfa Steinera, rostlinu nazývali světelným kořenem. Domnívali se, že dokáže uchovat světelnou energii v člověku, hromadit ji, a tak vlastně obnovovat zdraví, vitalitu a dlouhověkost.

Nebyli sami, kdo kolem čínského jamu vytvořili určitou aureolu tajemnosti. Legenda se k němu váže i v zemích původu, tedy Číně a Koreji, případě na dálném Východě. Vypráví o vojsku, které bylo silnějším sousedem zahnáno do neprostupného údolí, z něhož nebylo úniku. Útočník očekával vyhladovění protivníka a jeho zkázu. K jeho překvapení však po roce posílené vojsko využilo momentu překvapení, zneškodnilo dobyvatele a ztracená území získalo zpět. Prsty v tom měl pochopitelně divoký jam, který rostl hojně v údolí. Vojáci ho jedli a přežili na místě bez dalšího přísunu potravin.

Seženete ho i v léčivém čaji

Čínský jam, Shan Yao neboli horská bylina se dostal na běžný stůl jako výživná potravina a ukázalo se, že léčí oslabenou slezinu a žaludek, vyživuje a posiluje plíce a ledviny. Řeší únavu, nechutenství, dušnost, pokašlávání, kašovitou stolici, noční pocení, pobolívání beder, časté močení světlé moči, suchý kašel a podobně. V Číně se používá při léčbě diabetu druhého typu.

Pokud se nezařadíte mezi nadšené pěstitele jamu, můžete využívat hotové produkty, například léčivý čaj se sušeným práškem z jamu se skořicí čínskou. V této podobě se hovoří především o řešení hormonální nerovnováhy, která nabývá v moderní společnosti epidemických rozměrů.

Poruchy štítné žlázy postihují nejen ženy, ale rovněž i mnoho mužů, dále pozorujeme nejrůznější gynekologické problémy, menstruační potíže, neplodnost, klimakterické potíže a spolu s tím i symptomy psychického rázu, jako jsou deprese, poté také migrény, vysoký tlak, nespavost a trávicí potíže.

Divoký čínský jam se jeví jako mocný nástroj přírodní hormonální terapie. Obsahuje rostlinné steroidy, které jsou základem pro vznik dalších hormonů v mnohem blahodárnější formě než dodávané syntetické hormony.

Rostlina může normalizovat menstruaci, stimulovat minerální hustotu kostí, chránit před samovolným potratem, podporovat činnost hormonu štítné žlázy. Dále působí jako přírodní antidepresivum, upravuje mechanismus srážení krve, ochraňuje před vznikem cyst a rakoviny prsu, obnovuje dodávku kyslíku buňkám, reguluje krevní tlak, působí jako přírodní diuretikum a má uklidňující efekt.

Čínský klasik již více než před čtyřmi tisíci let řekl o čínském jamu, že dlouhodobě užívaný bystří zrak a sluch, činí tělo lehkým, zbavuje hladu a prodlužuje roky života.

Spustit audio

Související