Chlorella ve formě tablet, prášku či tekutých výtažků podpoří správné fungování organismu

2. listopad 2018

Malé jednobuněčné organismy jako chlorella byly naší planetě již před 1,5 miliardou let. Jejich vysoký obsah zeleného chlorofylu významně přispěl k okysličení planety, což umožnilo vývoj dalším rostlinným a živočišným druhům.

Zelené řasy a vůbec takzvané zelené potraviny zažívají renesanci. Moderní doba totiž přinesla odklon od rostlinné stravy, která přispívala ke správné funkci trávicího traktu a detoxikaci organismu, a postavila se spíše na stranu živočišných a zpracovaných potravin, v nichž je živin zoufale málo.

Od chlorelly a dalších zelených potravin tedy očekáváme návrat k normalizaci běžných, ovšem velmi důležitých činností našeho organismu, tedy správného trávení, vylučování, krevního oběhu a řádné funkce detoxikačních orgánů, jako jsou játra a ledviny.

Pěstuje se i na Třeboňsku

Můžeme využívat celou škálu druhů a poddruhů chlorelly, které se pěstují na mnoha místech světa, ale také na Třeboňsku. Třeboňská řasa, takzvaná chlorella SP, sice nemůže čerpat tak velké množství slunečního svitu jako řasy thajské nebo japonské, ovšem tento nedostatek vyvažuje velmi vyspělá technologie pěstování a zpracování, která je dokonce předlohou pro další země.

Co se týče zdravotních účinků, chlorella je spojována s posílením energie, vitality a přirozené obranyschopnosti organismu, správnou funkcí střevního traktu a jater, činností srdce a cév, mikrobiální rovnováhou i pročištěním.

Chlorellu můžeme užívat jako doplněk stravy ve formě tablet, prášku či tekutých výtažků. Působí nejenom preventivně, ale také podporuje léčbu nejrůznějších nemocí, například virových infekcí, srdečních chorob i rakoviny. Vytváří příznivé prostředí pro mikroflóru, která v boji o zdraví hraje výraznou roli.

Nově si například v třeboňských lázních můžete dopřát lázeň s chlorellou. Tuto nenápadnou řasu vyzvedla v roce 1978 do vesmíru raketa Sojuz, protože se předpokládalo, že může hrát významnou úlohu ve výživě astronautů. Tento projekt a dohled nad třeboňskou chlorellou měl český astronaut Vladimír Remek.

Prokázalo se, že chlorela zbavuje tělo škodlivých látek. Patří navíc k úzké skupině rostlinných potravin, které jsou zdrojem vitaminu B12. Přináší dobré zprávy i těm, kdo trpí depresemi, úzkostí a potížemi s poznávacími funkcemi. V tomto směru zajisté velkou práci odvede vysoký podíl „antidepresivního“ vitaminu B3.

Ovocný nápoj s chlorelou a skořicí

Suroviny na 1 litr nápoje:
1 až 3 čajové lžičky chlorelly
1litr jablečné šťávy
šťáva z jednoho citronu
1 čajová lžička mleté skořice

Chlorellu dobře rozmícháme v asi 1 decilitru jablečného džusu, přelijeme do zbylého džusu, přidáme citronovou šťávu a skořici.

Nápoj lze obměňovat. Místo jablečného džusu vyzkoušejte pomerančový nebo ananasový nebo vytvořte směs čerstvě vymačkaných šťáv, které jednoduše o chlorellu obohatíte a dochutíte.

Detox pomazánka s chlorelou

Suroviny:
1 čajová lžička chlorelly
1 lžička konopného semínka
100 gramů tvarohu (nebo sýra typu lučina nebo hummusu)
1 avokádo
3 ředkvičky
hrst čerstvého salátu
plátek celozrnného chleba

Pomazánku vytvoříme smícháním jedné čajové lžičky chlorelly s lučinou. Natřeme ji v silnější vrstvě na celozrnné pečivo, přidáme plátky avokáda, nakrájené ředkvičky a salát. Vše posypeme konopným semínkem a přiložíme druhý plátek chleba.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.